četvrtak, 1. srpnja 2010.

Marinirani patliđani i tikvice


Došli su topli dani i nekako svi čeznemo za lakšom hranom. Evo jedan prijedlog za laganu večeru ili kakvu zgodnu marendicu, marinirani patliđani i tikvice. Dolazi obilje povrća na naše tržnice, a cijelo ljeto bit će kojekakvih tikvastih plodova. Izabrala sam "albino" patliđan i žute tikvice jer imaju malo vlage u sebi, a naravno da se to može raditi i od uobičajenih. Kako sam dobila maslinovo ulje super kvalitete od svoje dobre prijateljice, bilo mi ga je žao potrošiti onako bez veze sipajući ga na makar šta, pa sam se odlučila za ovu divotu.


Patliđane i tikvice rezati po širini na male šnitice pol centimetra širine, poslagati ih u jednom sloju na pleh, na koji smo prvo stavili papir za pečenje i namazali ga uljem. Sve posoliti i popapriti i staviti u pećnicu pod gril da se prosuše i lagano dobiju boju. Ohladiti ih. Narezati dosta češnjaka na listiće. U flašicu redati povrće, pa češnjak.. i tako do kraja. Preliti maslinovim uljem i uživati uz domaći kruh i malo sira. Postoji puno recepata gdje se marinada kuha sa octom, začinima, no ako imam dobro maslinovo ulje, onda mi je ovo draže.









Broj komentara: 12:

  1. Jaoo,Dunja ,ovo izgleda božanstveno!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvarno izgleda prekrasno, a mora biti ukusno. I povrće i ovaj prekrasni kruh su mi potaknuli apetit, tako su divne fotke.

    OdgovoriIzbriši
  3. Našla si me... Obožavam patlidžane i tikvice a ovo je savršeno, ma božanstveno. Već slinim:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasne fotke, super hrana. Kako mi sada u vrtu nailaze tikvice, bilježim recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Slikce tako jednostavne u svojoj ljepoti a orecepti i neću ništa,osim božanstveno.

    OdgovoriIzbriši
  6. @ svima, drago mi je da vam se sviđa ovaj jednostavni receptić. Jako je dobro kad stignu male i crvene ljute papričice isto tako tostirati ih i poredati ih između tikvica i patliđana. Osim zgodnog izgleda, okusi se nadopunjuju, a znalci kažu; ljeti za vrućina treba koji put pojesti malo ljutkasto, zbog metabolizma tekućine u organizmu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh ovo je baš po mome guštu a u fridžu imam tivica...

    OdgovoriIzbriši
  8. Sjajno! imam samo jedno pitanje : Koliko dugo ovo može da stoji? Pod uslovom da preživi prvo otvaranje :)

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Alanvla, to je predviđeno za neku vrstu salate i nije namjenjeno za neko dugo stajanje (makar sam ja to stavila u flašicu koja može izgledati kao zimnica). Kad bi htjeli spremiti kao neku zimnicu, trebalo bi raditi i sa octom i pasterizirati, a obzirom da ima tikvica i patliđana gotovo cijelu godinu, nije potrebno. A inače sva takva jela stoje dva, tri dana bez problema. Ulje koje preostane od tih tikvica odlično je za ostale salate. Ima jedan talijanski blog Croce e Delizia, koji lijepo opisuje salamurenje u octu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam nigdje vidjela ove bijele patlidžane. Moram ih potražiti jer mi baš ludo izgledaju. :)

    Obožavam ovakve stvari i sigurno ću i ja marinirati neko povrće ovo ljeto. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. @ Andrea, u tržnici Dolac, dolje gdje su štandovi s povrćem, ima ženskica svašta i bijele i plave patliđane, koji put bamiju, kinesku blitvu... ali na žalost ne redovno, kako se trefi.

    OdgovoriIzbriši
  12. kako ovo dobro i originalno izgleda !! Iskreno ne bi mi nikada palo na pamet potražiti albino patliđan ali sada ...., u subotu sam na Dolcu :) : odlično Dunja !!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails