subota, 16. siječnja 2010.

Srdele


Stigao je siječanj, a s njim skromnost. Evo ručka za dva dana za samo 30 kuna. Na ribarnici u Zagrebu skoro svaki dan ima plave ribe, a opća je pomama za srdelom, što zbog zdravlja, brze pripreme, a najviše zbog njene niske cijene. Ja kupim 1,5 kg i to su mi dva ručka za nas četvero. Prvi dan se svi vesele svježe poprženim sa hruhom i mariniranim češnjakom. A drugi dan je još veće veselje, jer se pravi marinada od preostalih.




Ima puno recepata za marinadu, no ja u zadnje vrijeme radim jednu jako jednostavnu. Izrežem crveni luk na polumjesece, jedno 4 veće glavice, prodinstam ih na mješavini običnog i maslinovog ulja i listom lovora. Kad je luk uvenuo posolim i stavim zeru šećera, čašu vode i pola čaše kvasine. To malo krčka, pa na hlađenje. U prikladnu posudu stavljati red prženih ribica, red luka i na kraju prelije se sa svom tekućinom. Začiniti limunom, peršinom, paprom i još po vrhu koji mlaz maslinovog ulja. Ako se ne pojede, stoji u frižideru nekoliko dana. Odlična je i od filetiranih prženih skuša ili tunjevine.

Ona flašica na fotografiji, to je mariniran svježi češnjak. Očisriti češnjak na češnjeve, staviti ih u prikladnu flašicu te posoliti ih, dodati dve tri žlice kvasine, nasjeckanog peršin lista, malo papra po želji i zaliti sa nekim kvalitetnim uljem. Kad odstoji nekoliko dana u frižideru, spremno je za upotrebu. Češnjak više njie jako agresivnog okusa, a ulje je prekrasan dodatak na ribu, roštilj ili na jednostavnu brusketu. Ili jednostavno na salatu obilnije nasjeckati pokoji češanj i zaliti ju tim uljem.

2 komentara:

  1. Sad ću probati još jednom, iako ne znam što je to URL. Samo hoću reći da su ribice tak "izgledne" da bih ih mogla skoro jesti sirove, a kamoli ne obrađene na tvoj način! Obećajem sebi da neću više jesti ribice iz konzerve. Bio bi stvarno grijeh veliki!
    Branka

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve je odlično izkomentirano, nema se u kaj učit. A što se tiče ribica, to se kaže: nebum više jela železne ribice!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails