nedjelja, 17. siječnja 2010.

Kolutovi sa sezamom

Ovo su zgodne i jednostavne grickalice, nešto poput pereca. Unatoč tome što je to dizano tijesto, radi se sve rukom. Nije potreban mikser.
Potrebno je 600 grama glatkog brašna, 80 grama rastopljenog maslaca, 2 dcl mljeka + 1 dcl vode, žličica šećera, žličica soli i vrećica suhog kvasca, jedno jaje za premazivznje i malo sezama.
Prosijati brašno sa solju u prikladnu posudu. Zagrijati vodu i mlijeko da bude mlako, pa u udubljenje koje smo napravili u prosijanom brašnu uliti pola od tekućine. Staviti kvasac i šećer. Pričekati par minuta pa dodati preostalu tekućinu i rastopljeni maslac. Rukom zamjesiti u posudi da se pokupi svo brašno, ako je potrebno dodati još malo vode, ali tijesto mora biti kompaktnije. Zatim nastaviti mjesiti na dasci desetak minuta. Formirati od tijesta kuglu i ostaviti da miruje u najlonskoj vrečici oko pola sata. Nakon toga podijeliti tijesto na 16 malih dijelova, ili jednostavno odkidati komadiće, rukama izvaljati 30 tak cm dugačku "zmiju", spojiti ju u krug i odmah složiti u plitki pleh prekriven pec papirom, premazati ih umućenim jajetom i posuti sezamom, a ko voli i krupnom solju. Peći na 180 st. nekih 12 minuta, odnosno dok ne porumene.

1 komentar:

  1. Što se tu može reći osim hvala za još jedan odličan recept. Blažena skromnost i jednostavnost! To treba učiti!!!

    Branka

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails