Stigao je siječanj, a s njim skromnost. Evo ručka za dva dana za samo 30 kuna. Na ribarnici u Zagrebu skoro svaki dan ima plave ribe, a opća je pomama za srdelom, što zbog zdravlja, brze pripreme, a najviše zbog njene niske cijene. Ja kupim 1,5 kg i to su mi dva ručka za nas četvero. Prvi dan se svi vesele svježe poprženim sa hruhom i mariniranim češnjakom. A drugi dan je još veće veselje, jer se pravi marinada od preostalih.
Ima puno recepata za marinadu, no ja u zadnje vrijeme radim jednu jako jednostavnu. Izrežem crveni luk na polumjesece, jedno 4 veće glavice, prodinstam ih na mješavini običnog i maslinovog ulja i listom lovora. Kad je luk uvenuo posolim i stavim zeru šećera, čašu vode i pola čaše kvasine. To malo krčka, pa na hlađenje. U prikladnu posudu stavljati red prženih ribica, red luka i na kraju prelije se sa svom tekućinom. Začiniti limunom, peršinom, paprom i još po vrhu koji mlaz maslinovog ulja. Ako se ne pojede, stoji u frižideru nekoliko dana. Odlična je i od filetiranih prženih skuša ili tunjevine.
Ona flašica na fotografiji, to je mariniran svježi češnjak. Očisriti češnjak na češnjeve, staviti ih u prikladnu flašicu te posoliti ih, dodati dve tri žlice kvasine, nasjeckanog peršin lista, malo papra po želji i zaliti sa nekim kvalitetnim uljem. Kad odstoji nekoliko dana u frižideru, spremno je za upotrebu. Češnjak više njie jako agresivnog okusa, a ulje je prekrasan dodatak na ribu, roštilj ili na jednostavnu brusketu. Ili jednostavno na salatu obilnije nasjeckati pokoji češanj i zaliti ju tim uljem.
Sad ću probati još jednom, iako ne znam što je to URL. Samo hoću reći da su ribice tak "izgledne" da bih ih mogla skoro jesti sirove, a kamoli ne obrađene na tvoj način! Obećajem sebi da neću više jesti ribice iz konzerve. Bio bi stvarno grijeh veliki!
OdgovoriIzbrišiBranka
Sve je odlično izkomentirano, nema se u kaj učit. A što se tiče ribica, to se kaže: nebum više jela železne ribice!
OdgovoriIzbriši