nedjelja, 1. travnja 2012.

Iz knjige "Jelo iza samostanskih zidina" četvrti dio...


Drage moje, opet kasnim, dočekalo me dosta mojih poslova, pa neka "deblja" viroza ili što već, a čeka brdo recepata. No nema veze, idemo redom. Idemo listati onu inspirativnu knjižicu. Ovaj recept je trebao izaći još u trećem mjesecu, no što zbog obaveza, što zbog teme koja mi se jako svidjela i paše mi za Veliki tjedan, odnosno Uskrsno vrijeme kad su jaja glavni protagonisti proljeća. 

E pa kaže: Jaja na livadi "le uova al prato"
(samostan Montefalco)

Prema legendi sveta se Klara hranila samo biljkama, kruhom i vodom. Zbog toga i Augustinke još od šesnajstog stoljeća jedu mnogo zelenja, a na 28. kolovoza, na dan sv. Augustina, dakako također. Uz koješta finog, budu poslužena i "Jaja na livadi".

Sastojci:
1.000 g svježeg špinata, 3 žlice maslinovog ulja, 1 režanj češnjaka, nešto soli, 4 jaja, i još 1 žlica maslinovog ulja.

Priređivanje:
Špinat se opere i još mokar baci na vruće ulje u kojem se prethodno lagano ispržio češnjak. Poklopite lonac i ostavite špinat pirjati u vlastitom soku oko 10 minuta dok ne smekša. Lagano špinat istisnite, grubo ga isjecite, posolite i stavite u plitki oblik za nabujak. Žlicom utisnite četiri plitke udubine u špinatu, stavite i svaku po jedno jaje (pazite da žumanjak ostane čitav) i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 st. oko 15 minuta dok se jaja ne ugrušaju.
Sjeverna varijanta: "Jaja na livadi pod snijegom". Prije nego stavite jaja na špinat, prelijte 1/4 l kiselog vrhnja preko špinata, a tek onda stavite jaja.



Ovo do sada prepisano je iz knjige od riječi do riječi. Čitajući recept jako mi se dopala ideja jaja na špinatu, pa zapečeno... no nešto mi tu nije baš štimalo, sve je ok, no malo mi je ipak redovnički pre jednostavno, e pa šta mi je preostalo nego da idem po svom, znači ovaj recept je poslužio ipak samo kao inspiracija, makar sam bila na početku tog projekta uvjerena da ću raditi od slova do slova. 



Kao prvo nisam uzela špinat nego samo zeleni dio blitve. 
Drugo, sama masa do sjeckane blitve mi je malo skromna pa sam dodala mali bešamel s parmezanom i na kraju podloga, željela sam da kad se oslobodi iz kalupa zadrži svoj oblik. Pa idemo redom.



Pripremiti kalup po osobi, imam male kalupe od 12 cm promjera, koje sam dobro premazala maslacem. Na dno svakog kalupa utisnuti tanku šnitu kruha, uzela sam šnitu tosta koju sam na suho razvaljala valjkom da bude tanko i dobije po mogućnosti okrugli oblik.


Na svaki kalup ide dobra šaka blitve (bez bijelih stapki), ili po 150 g, koja se u vlastitom soku ili sa malo vode skuha. Blitvu ocjediti i nasjeckati. Napraviti bešamel. Za toliko blitve i za 4 ovakva kalupa u posudu stavila sam žlicu maslaca, rastopila na vatri, umješala 1-2 žlice brašna i zalila s 4 dcl mlijeka. To treba skuhati i u vruće naribati 100 g parmezana. Dodati nasjeckanu blitvu i začiniti, malo soli i papra, može i naribanog muškatnog orašćića. Zapeći desetak minuta u vrućoj pećnici. 

Na kraju što reći, moji su zaključili da su dobili sendvić od blitve, a ja sam dodala, fini sendvić. Jaja su vrlo sitna, dobila sam ona od "Jureka i Katice", a kako ta jaja nisu provjerena, nisam se usudila ostaviti tekući žutanjak, na žalost, jako volim kad se žutanjak prelije, no bilo je fino i tako.

Svima koji zalutaju na ovaj blog želim sretan i veseo Uskrs!




21 komentar:

  1. Dunja, divna ti je ovo izvedba. Ja slično jelo ali sa pirinčem jedem skoro svake nedelje, i zovem ga Jaja na livadi Sv augustina. Samo se u spanać koji je uvenuo na belom luku spusti pirinač pa se u posudi gde se isto dodaju jaja nalije voda i malo mleka i zapeče. Na tome mogu živeti. Kod nas je Voki Kostić davno prezentirao to jelo, i ostalo mi je u pamćenju da su u pitanju neka jaja na livadi sv.augustina, samo ne znam da li su imala pirinač, pošto moja mama sprema tako,a verovatno je u pitanju ovaj tvoj recept, jer je Voki pominjao neki samostan i drevni recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je čak i drago da žumanjak nije tekući, jer ga ne mogu vidjeti kad se onako razlijeva. Zato mi se jako sviđa tvoja verzija ovog samostanskog jela. A vrijeme objave posta je taman idealno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Dunja znaš da jako volim ovaj tvoj serijal i uvijek sa nestrpljenjem očekujem novi recept iz ove knjige. Danas si me sa ovim oduševila. I drago mi je da si nam napisala originalni recept, ali i da si se odlučila pripremiti ga uz tvoje preinake. Ovo kako si napravila je fantastično ! Tako dobro, fino, i jako lijepo i dekorativno ! Jako mi se sviđa i sigurno ću isprobati.
    Tebi i tvojima želim Sretan i veseo Uskrs !

    OdgovoriIzbriši
  4. fantastično ti je ovo, jako fino i dekorativno! INače mi je špinat u tandemu s jajima na oko (ok može i blitva, super) jedna od dražih kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljivo, a mene je podsjetilo na maminu tavu za jaja na oko u kojima ih je spremala i uvijek sa ćušpajzom od špinata ili kako ovdje kažu špinat na mljieku.
    Jaj volima više nepečena nego pečena što sada i nije baš poželjno s obzirom na razne beštije!
    Svakako odlično! Sretan Uskrs tebi i tvojima!

    OdgovoriIzbriši
  6. Primjer kako jedno jednostavno jelo moze imati zanimljiv izgled i okus...Krasne fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako lepo izgleda! Ovo može da ulepša ručak itekako ili da bude lagana večera. Super!

    OdgovoriIzbriši
  8. divno izgleda, volim jaja s špinatom, pa bi mi se sigurno i s blitvom svidjela.
    pravi recept za ovo vrijeme

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako lijepo, no meni je u originalnom receptu bilo sumnjivo ono staršno dugo pirjanje, pa još pečenje. špinat uvene dok veliš keks, ali možda je to zbog količine! Jako mi se sviđa inače, a o varijanti s blitvom bih trebala razmisliti - mislim da je špinat ipak bolji. U svakom slučaju, prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  10. Za mene je ovo pravo malo umetničko delo, jako lepo izgleda a i u ukus ne sumnjam ni najmanje :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretan Uskrs i tebi itvojima, Uopste jela , koja imaju potporu u nekoj da kazem kriscanskoj kuhinji su takva kao i ovo, skromna, ali uksuna,Znam da kada je moja sestra pre deset godina odlucila drzati post, da mi je bilo cudno >kao sta ce jesti ?ali ona je spremala takva jela poput ovog da sam i ja skroz presla na njenu kuhinju...iako volim masno,ljuto, vrlo slatko. I u opste ne da je ovakva ishrana zdravija, nego sto sam straija sve mi se vise dopada!

    OdgovoriIzbriši
  12. Svima hvala na posjeti i komentarima.

    OdgovoriIzbriši
  13. Dunja, prekrasno je, jako dekorativno a sigurna sam i ukusno.
    Sretan Uskrs :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Prateci i citajuci ovu seriju recepata, digao sam u knjiznicu knjigu "Jelo iza samostanskih zidina" i trenutacno je to literatura koju citam, a inace volim ovako knjige koje se doticu gastronomije i proslosti. Jako zanimljiva serija postova i recepata :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Prelepe fotke i jako jednostavno, ukusno i dekorativno jelo!

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Dunja, tebi i tvojima najmilijima zelim sretan i veseo Uskrs, uz neke fine delicije na stolu!:))

    OdgovoriIzbriši
  17. Divan post,opet boje koje mi se jako svidaju....jela koja vi prezentirate na tako lijp nacin .
    Zelim vam sve najbolje povodom Uskrsnjih praznika !!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovaj blog je tako jedinstven...oboyavam ga!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails