petak, 10. lipnja 2011.

Ljuto kisele crne trešnje


Meni moji prijatelji, koji zaviruju na moj blog zamjeraju da glumim vegetarijanku, a to nisam. E, pa sad će se nagledat, čega, špeka i kobase. A zašto, e pa zato jer je na red došao jedan odličan umak za masnu svinjetinu, pečenje, pa i za suhe nareske ili roštilj.



Taj predivni umak radim od crnih trešanja, gotovo divljih, one su sitne, čak malo gorkaste, u stvri po okusu malo podsjećaju na mandule. Meso im je potpuno crno, i mekano. Prilično su slatke ali nemaju u sebi neke kiseline. Odlične su za đemove, a i za ovakve slano ljute.



Za dvije manje flašice ovog umaka potrebno je:
  • 1 kg crnih trešanja
  • 100 ml balzamičnog octa
  • 100 g šećera
  • 50 g svježe naribanog đumbira
  • 1 ljuta papričica
  • malo soli i papra

Trešnje očistiti od koštica i staviti kuhati u posudu s debljim dnom i dodati sve sastojke. Kuhati dok se ne ugusti, meni je bilo potrebno oko pol sata za tu količinu. Ako se sprema za dulji period, potrebno je napraviti pasterizaciju.







Broj komentara: 17:

  1. Draga moja Dunja ja bih sad odmah došla na tvoj špek, luk i te fine trešnjice i probala sve to, sigurna sam da bih se oduševila kao i svaki puta kad navratim na tvoj blog!

    Pusa i lijep vikend ti želim:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala draga, i ja tebi želim ugodan vikend.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja mogu reći samo da se slažem sa prvim komentarom. Još moram napomenuti da mi uopće ne smeta "više" vegetarijanskih jela...

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja bi rado svratila na ove meze, ali bi se verovatno na ovim predivnim trešnjama zaustavila. Znam tačno o kojim trešnjama pričeš, a one se sada retko nađu. Ovde se sada prodaju neke džinovske kao sa druge planete po ceni i do 3 evra po kilogramu. Predivne slike!

    OdgovoriIzbriši
  5. Da si barem objavila recept prije. Imam takvo stablo trešanja u dvorištu, ali ih skupa s ostalima frknem u džem. Obavezno moram sljedeće godine isprobati recept.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam prije tjedan dana prvi put vidjela ove trešnje, kad ih je mama mog dečka nabrala na jednoj livadi i iskoristila za štrudlu. Sočnije su nego svjetlije trešnje i zbilja su predivne. Ova tvoj umak tako fenomenalno izgleda i zvuči!

    OdgovoriIzbriši
  7. Vjerujem da je ovo odlično, ali nikada nisam ni vidjela ni jela crne trešnje, pa ne znam s čime ih zamijeniti. Imaš sugestiju? Ovakve kombinacije su jako dobre. A ti vudri po špeku i luku, nema bolje klope od one domaće!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dunja, moram priznati da nisam nikada videla ovakve tresnje, ali svejedno umak izgleda vrlo fotogenicno, pogotovo u ovakvom "mesnom" drustvu.;))

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Svima hvala na interesu,
    Katarzis, definitivno borovnica, ima čak i za kupit u boljim dućanima, u flašici, industrijsko, gdje kaže prilog za divljač i masna pečenja. No nikako se ne može mjerit s ovim što se napravi kod kuće. Pravit ću i od borovnice.
    @ Lana, to je neka stara vrsta, gotovo izumrla, kako Jelena kaže, na pijaci neke gigantske trešnje, da privlačne su te velike, no u jednoj ovakcoj sitnoj trešnjici ima puno više arome nego u ovim novim sortama.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kakva lepa i nova stvar za mene. Nisam ovakve trešnjice nikad videla, ali mi se jako dopada odabir sastojaka za umak. Ja na sličan način pravim čatni od šljiva;) Beli luk, slaninica i ovaj umak, joooj - ma, moram se obuzdati:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Umak mi se jako sviđa, koja odlična kombinacija sastojaka, mora biti izuzetno ukusno i sigurno dobra kombinacija mesnim jelima. Ja nisam baš nailazila na crne trešnje tako da mislim da će moja verzija biti od borovnica. A napraviti ga svakako moram.
    Jako lijepo izgleda na slikama, prekrasna boja !

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve prva liga!
    Uh, ovaj špek i kobasa?! I još s tim džemom!
    Vidjala sam ove trešnje, niko ih ne bere a neki dan sam vidjela i bijele trešnje na pijaci! Sjećam se dobro bijele šljive kod moga strica ali, bijela trešnja?!

    OdgovoriIzbriši
  13. Tako si ti to fino sljubila da ja sad moram u potragu za tim trešnjicama.

    OdgovoriIzbriši
  14. Nisam baš neki ljubitelj crvenog mesa, ali uz ovakav umak, eto skrušeno priznajem, tvojim prijateljima ne bi ništa ostalo :) :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Oooooo, sve ovo izgleda prekrasno. Ogladnjeh... :) A crne trešnje još nisam vidjela! A ni bijele :)

    OdgovoriIzbriši
  16. divan ti je ovaj umak, baš bi probala!!

    OdgovoriIzbriši
  17. dali mi možete saznati točan naziv sorte tih prekrasnih crnih trešanja ?

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails