Meni moji prijatelji, koji zaviruju na moj blog zamjeraju da glumim vegetarijanku, a to nisam. E, pa sad će se nagledat, čega, špeka i kobase. A zašto, e pa zato jer je na red došao jedan odličan umak za masnu svinjetinu, pečenje, pa i za suhe nareske ili roštilj.
Taj predivni umak radim od crnih trešanja, gotovo divljih, one su sitne, čak malo gorkaste, u stvri po okusu malo podsjećaju na mandule. Meso im je potpuno crno, i mekano. Prilično su slatke ali nemaju u sebi neke kiseline. Odlične su za đemove, a i za ovakve slano ljute.
- 1 kg crnih trešanja
- 100 ml balzamičnog octa
- 100 g šećera
- 50 g svježe naribanog đumbira
- 1 ljuta papričica
- malo soli i papra
Draga moja Dunja ja bih sad odmah došla na tvoj špek, luk i te fine trešnjice i probala sve to, sigurna sam da bih se oduševila kao i svaki puta kad navratim na tvoj blog!
OdgovoriIzbrišiPusa i lijep vikend ti želim:)
Hvala draga, i ja tebi želim ugodan vikend.
OdgovoriIzbrišiJa mogu reći samo da se slažem sa prvim komentarom. Još moram napomenuti da mi uopće ne smeta "više" vegetarijanskih jela...
OdgovoriIzbrišiI ja bi rado svratila na ove meze, ali bi se verovatno na ovim predivnim trešnjama zaustavila. Znam tačno o kojim trešnjama pričeš, a one se sada retko nađu. Ovde se sada prodaju neke džinovske kao sa druge planete po ceni i do 3 evra po kilogramu. Predivne slike!
OdgovoriIzbrišiDa si barem objavila recept prije. Imam takvo stablo trešanja u dvorištu, ali ih skupa s ostalima frknem u džem. Obavezno moram sljedeće godine isprobati recept.
OdgovoriIzbrišiJa sam prije tjedan dana prvi put vidjela ove trešnje, kad ih je mama mog dečka nabrala na jednoj livadi i iskoristila za štrudlu. Sočnije su nego svjetlije trešnje i zbilja su predivne. Ova tvoj umak tako fenomenalno izgleda i zvuči!
OdgovoriIzbrišiVjerujem da je ovo odlično, ali nikada nisam ni vidjela ni jela crne trešnje, pa ne znam s čime ih zamijeniti. Imaš sugestiju? Ovakve kombinacije su jako dobre. A ti vudri po špeku i luku, nema bolje klope od one domaće!
OdgovoriIzbrišiDraga Dunja, moram priznati da nisam nikada videla ovakve tresnje, ali svejedno umak izgleda vrlo fotogenicno, pogotovo u ovakvom "mesnom" drustvu.;))
OdgovoriIzbriši@ Svima hvala na interesu,
OdgovoriIzbrišiKatarzis, definitivno borovnica, ima čak i za kupit u boljim dućanima, u flašici, industrijsko, gdje kaže prilog za divljač i masna pečenja. No nikako se ne može mjerit s ovim što se napravi kod kuće. Pravit ću i od borovnice.
@ Lana, to je neka stara vrsta, gotovo izumrla, kako Jelena kaže, na pijaci neke gigantske trešnje, da privlačne su te velike, no u jednoj ovakcoj sitnoj trešnjici ima puno više arome nego u ovim novim sortama.
Kakva lepa i nova stvar za mene. Nisam ovakve trešnjice nikad videla, ali mi se jako dopada odabir sastojaka za umak. Ja na sličan način pravim čatni od šljiva;) Beli luk, slaninica i ovaj umak, joooj - ma, moram se obuzdati:)
OdgovoriIzbrišiUmak mi se jako sviđa, koja odlična kombinacija sastojaka, mora biti izuzetno ukusno i sigurno dobra kombinacija mesnim jelima. Ja nisam baš nailazila na crne trešnje tako da mislim da će moja verzija biti od borovnica. A napraviti ga svakako moram.
OdgovoriIzbrišiJako lijepo izgleda na slikama, prekrasna boja !
Sve prva liga!
OdgovoriIzbrišiUh, ovaj špek i kobasa?! I još s tim džemom!
Vidjala sam ove trešnje, niko ih ne bere a neki dan sam vidjela i bijele trešnje na pijaci! Sjećam se dobro bijele šljive kod moga strica ali, bijela trešnja?!
Tako si ti to fino sljubila da ja sad moram u potragu za tim trešnjicama.
OdgovoriIzbrišiNisam baš neki ljubitelj crvenog mesa, ali uz ovakav umak, eto skrušeno priznajem, tvojim prijateljima ne bi ništa ostalo :) :)
OdgovoriIzbrišiOooooo, sve ovo izgleda prekrasno. Ogladnjeh... :) A crne trešnje još nisam vidjela! A ni bijele :)
OdgovoriIzbrišidivan ti je ovaj umak, baš bi probala!!
OdgovoriIzbrišidali mi možete saznati točan naziv sorte tih prekrasnih crnih trešanja ?
OdgovoriIzbriši