petak, 13. svibnja 2011.

Strast jagoda i marakuje




Odmah na početku, ovaj post je bio objavljen već jučer, no Blogger je očito imao nekih problema, 24 sata bilo mi je sve zablokirano, i konačno večeras proradi, i vidim da mi je nestao ovaj post. Već čim je objavljen, napisale ste lijepe komentare koji su također nestali, pa vam se ovim putem zahvaljujem. Fotke imam spremljene, ali tekst ne. To znači fotke natrag, a pričicu pišem ponovo. Moje priče i recepti su uvijek kratki, tako da neće biti problema.




Domačici opet stiglo mjesto cvijeća voće. Super, ovaj put marakuja. Tu divnu voćkicu zovu još pasionka, markisa, shona, pasiflora... Ima intenzivan, po malo parfemasti okus a jestiv je samo unutrašnji dio, u stvari jedu se koštice koje su obavijene ljepljivom sluzi. Netko bi rekao po ovom što sam opisala da baš i nije nešto, no vrijedi je probat, meni je to nešto fantastično, stvarno taj okus i miris se pamti. Kad ju opisuju, često kažu da je po okusu nešto između banane, dinje i limete.



Košarice s kremom i mirisnim jagodama, i još mirisnijom marakujom odličan je spoj koji je kod mojih prijatelja uz čašu šampanjca izazvao osmjeh i veselje. Košarice su od industrijskog lisnatog tijesta, a za desetak kalupića promjera 5-6 cm, bilo mi je dovoljno 250 g.



Krema za ovakve kolače uvijek mi je naj bolja ona koju zovu "La Crema Inglese", ili po naški slastičarska. Jako mi je prihvatljiva, i uvijek uspije, ne ide ni želatina ni šlag. Evo kako ju ja radim:
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žutanjka
  • 150 g šećera
  • pola vanilije
  • 20 g gustina
  • 20 g putra

U posudi u kojoj ću skuhati kremu, sve odjednom na hladno izmješam, osim putra. Stavim na srednju vatru i mješanjem čekam da prokuha, sklonim s vatre, i umješam putar. Krema se mora dobro ohladiti, staviti u špricu i puniti košarice. Ukrasiti voćem.




Broj komentara: 15:

  1. Ni najbolje svetske poslistačrnice se ne bi postidele ovog recepta. Predivna kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je savršen desert, tako si ga prekrasno prezentirala, oduševljena sam!
    Lijep pozdrav iz Rijeke:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow, Dunja..divno..Marakuju konstantno tražim jer mi treba za jednu odličnu voćnu tortu, ali ja je još nisam vidjela ni po dućanima niti na placu..pa me baš zanima gdje si ju kupila?..a jagode su oduvijek bile i ostale moj favorit..
    Uglavnom ove košarice su kao iz najljepšeg sna...Super!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasnoooo :)))), sline mi curee :)) I prekrasne fotke, ma ovo moram probati :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divne kosarice!
    Saki put kad odem u neku vecu radnju trazim marakuju, ali nesto nisam bila te srece da je nadjem. Jako me zanima kakvog je ukusa.

    OdgovoriIzbriši
  6. Znam da sam ti ostavila lijep komentar koji je na žalost nestao ali mislim da je bio nešto nalik;SAVRŠENSTVO BEZ MANE!!!:)
    Pusa i lijep vikend.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam i prvi put po objavljivanju komentirala koliko sam oduševljena ovim košaricama, odlično.
    Hvala za informaciju za marakuju još jednom..

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja ovu marakuju ustvari prevodim kao voce strasti..imam ga u basti..(sada evc obrano) i jedemo sveze, u kolacima u napitcima sladoledu..sve moguce.Moj u basti je inace zute boje kad sazri i smezura se ali unutrasnjost je identicna.Dobro moze da se smrzne pa ga jedemo i cesce no sto ej u sezoni;).odlicno zigleda i tvoja primena:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jednostavno i savreno! Prelepe fotografije...

    OdgovoriIzbriši
  10. I ja se (ko´ i svi) natežem s blogerom, vidjela sam da mi je objevljeni post nestao s bloga, ali bio je "spremljen"(!?) među neobjavljene, pa sam ga opet objavila... (nestali su mi komentari, među njima i tvoj, ali pročitala sam ga).
    No dobro, to s nestajanjem postova me ne iznenađuje, ja sam se još prije 2-3 godine naučila pameti zbog problema s blog.hr - sve što pišem pišem u Wordu pa keljim u blog, jer inače bih češće ostala i bez svojih famoznih uvoda i bez napisanih recepata. Jest gnjavaža, ali često i komentare sastavljam u Wordu, to mi je već normalno, kad idem komentirat, automatski prije otvaram Word, nego obrazac za komentar ispod posta:DDD

    Ova kombinaciaj voća djeluje zanimljivo, nisam probala, baš me zaniam kakvog je okusa.

    OdgovoriIzbriši
  11. Još jednom, umetnice bravo! Ponesena idejom poklona koje dobijaš u vidu voća i ja sam mami spremila jednu korpcu ali sa nečim drugim. Objaviću fotku!
    Svi smo imali problem u celom svetu, ažuriraju blogger, a meni je ostalo sve jer je recept davno pisan samo treba ponovo da se objavi. Treba razmisliti o opciji IZVOZA BLOGA, tj sačuvati ga, ali ja baš ne znam kako se to radi. Postoji dugmence, stisne se ali da bi se sačuvao treba ekstenziju prevesti u neku drugu. Možda da otvorimo post o problemima i rešenjima blogovanja da svi ne ostanemo bez ovog truda koji svi ulažemo.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovim košaricama se divim od kada sam prvi put vidjela post prije problema sa blogerom. Kada sam krenula komentirati sve je palo i samo sam se nadala da ćeš ga opet objaviti. Jer košarice su nešto prekrasno, zapravo jednostavne a tako posebne, predivne ! Spoj jagode i marakuje je jako zanimljiv. Uz ovaj kolačić i čašu šampanjca sigurno da je svima bio osmijeh na licu !
    Ja se niti ne sjećam da li sam probala marakuju ali sada sigurno hoću. Odlično !!

    OdgovoriIzbriši
  13. @ Svima hvala na komentarima
    @ Sanela, ovo je odličan savjet, kako se nisam to sjetila pisati prvo u Wordu, jvala ti.
    @ Jelena, upravo to, treba malo istražiti kako se to radi.
    @ Džoli, blago tebi, mi za par marakuja moramo dati carevo blago.

    OdgovoriIzbriši
  14. Marakuja mi je jedno od najdražih voća, nažalost teško je pronalazim kod nas. Obožavam njen miris i tu aromu o kojoj pričaš i idealna mi je u kolačima.
    Ove košarice izgledaju divno, a mogu samo misliti koliko su bile ukusne. :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails