srijeda, 13. travnja 2011.

Puž - savijača od jabuka i banana


Na kraju zimske sezone kolača od jabuka, evo jedne štrudle. Jabuke su već suhe i prilično slamaste, barem one domaće, oblik klasičnog štrudla dosadan, pa evo nešto drugačije u očekivanju svježeg, ljetnog voća.

Puž savijača od jabuka i banana. Banana ovdje gluni okus, koji je izostao od posušenih jabuka, a i nije potrebno dodavati šećer.


Imam pleh sa formama malih pitica promjera 10 cm. Svaku nauljenu rupu napunila sam s jednom savijačicom od jednog kupovnog lista tijesta za savijače. Znači, koliko rupa, toliko listova.



Fila: jabuke sam oljuštila i klasično naribala i dinstala bez tekućine dok se nisu pretvorile u neku vrstu kreme. Testirati slatkoću, ako su jabuke slatke, nije potrebno dodavati šećer. Pred kraj dodala sam zgnječenu bananu i malo soka od limuna. Ohlađeno tanko namazala na list tijesta, koji sam prije nakapala sa rastopljenim putrom, do polovice i uvila, te ugurala u kalup. Po vrhu isto može koja kap putra, koji listić badema i peći do zlatne boje.



Za 6 puževa upotrebila sam 4 veće jabuke i 2 banane.

Broj komentara: 13:

  1. Savršen desert Dunja, baš savršen!
    I odlična ideja što sam jabukama, bravo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Veoma lep nacin da se zatvori zimska sezona.
    Klasicna pita od jabuka mi nikada nije bila favorit, a varijanta sa bananom mi je jako privlacna, pogotovo u ovom obliku.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako interesantno i fino ! Istina je da jabuke više nisu ukusne kao do prije koji dan i odlična je ideja iskoristiti ih na ovaj način. Sa bananom i malo soka od limuna okus mora biti odličan. Sviđaju mi se jako ove male pitice/pužići. I kalup mi se sviđa, puno praktičnije nego mali pojedinačni kalupići. Potražiti ću ga :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Izvrsna ideja ovako složiti pite. Mislim da ova banana daje poseban ukus! Prekrasan kalup! Ali, ne smijem si više kupovat nikakave limove, sama sam sebi zabranila jer ih nemam gdje držati:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super ideja, koju cu zapamtiti i u buduce upotrebiti. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan desert u maštovitom i lijepom obliku! Super su ovi kalupići!

    OdgovoriIzbriši
  7. odlično punjenje i lijepi pužići, ma što god ti napraviš meni je vrhunsko, ovi kalupići su baš zgodni :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fina ideja, kombinacija jabuka i banana mi je nekako šik, u nedostatku bolje reci :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasno izgledaju - jednostavna i odlicna ideja! Bas su ti zgodni ti kalupici...

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Hvala svima, vidim da vam se sviđaju kalupi u vidu tepsije, dobro Snježa kaže, zabranila je sebi da kupuje nove plehove jer ih nema gdje stavit. Morat ću sebi uskoro izdat takvu zabranu.

    OdgovoriIzbriši
  11. I meni se dopadaju ovakvi slatkiši koj čovek može zgrabiti i jesti usput. Banana, genijalno!
    Iako nam je proleće tu svaki put ostanem gladna i željna voća u tom periodu jer je jednostavno preskupo! Zimi mi je puna kuća banana, mandarina, narandži, kivija, ananasa i jabuka!

    OdgovoriIzbriši
  12. odlična kombinacija,
    a pleh je baš odličan, nisam vidjela takav inače bi ga već imala (više stvarno nemam mjesta kako stavljati sve te silne kalupe, pola ionako ne koristim :( )... morat ću i ja sebi pod hitno izdati ovu naredbu :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Imam ogroman problem s korama za savijače, nije bitno jesu li u pitanju domaće ili kupovne iz moje pećnice uvijek izađu suhe i blijede. Mislim da je problem baš u pećnici. Zbog toga uvijek s divljenjem gledam pitice po tuđim blogovima. Divim se njihovoj zlatnoj boji i sočnoj unutrašnjosti.
    Odlična mi je ideja napraviti ovako individualne porcije, a punjene mi zvuči kao pun pogodak. Vrlo lijepo i jako elegantno kao i uvijek. :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails