četvrtak, 21. travnja 2011.

Crno crveni, ledeni užitak




Nedavno sam na Majinom blogu vidjela jednu famoznu crno bijelu tortu, i vidim, piše Oreo keksi!!! Nikad ni čula, ni vidjela, ja sam očito s Marsa. Kako ja baš nisam od slatkiša, a naročito onih kupovnih, nisam ni zagledala police dućana. Pitam kćer, jesi li ti čula za nekakve crne kekse Oreo, a ona veli, pa naravno, dobila sam ih na poklon, stoje ti na klaviru već mjesec dana, nitko ih neće ni pogledati, a kamo li jesti. Požurim ja pogledati to crno čudo, zagrizem, pa nije tako loša, odnosno, meni ništa ni bolje ni lošije od ostalih keksi. No ono što je mene uhvatilo, to je njihova boja. Do krajnjih granica crno. To nije ono kao tamni keksi od čokolade, nego baš crnilo, ko od sipe, ali nije naravno.



Ono Majino crno/bijelo mi je jako privlačno, no meni je kopkalo crno/crveno, krenule su jagode, pa imam i materjal za taj crno crveni i perverzni ledeni zalogaj. To je u stvari sladoled za jedan gutljaj ili možda dva. Odmah u napred da vam kažem recepta nema, ali ima upute za vlastitu kreaciju, ako vam se sviđa tako nešto.


Prvo sam po Majinom receptu samljela kekse (maknula neku čudnu filu) i pomješala ih sa malo rastopljenog maslaca. Tom masom punila sam dno od kalupa za mini muffine, dodala sloj sladoleda od jagoda (domaći ili kupovni) sa dosta komadića istih, pa gore sloj mase od keksa i stavila u frizer do služenja. Pred samo služenje izvadila sam ih iz kalupa, ono što je bilo dolje, sad je gore, rastopljenom čokoladom zaljepila pola jagode i po njoj isto koja trakica, na vrh listić mente i malo jestivog zlata.
Napravila sam ih dosta, i svaki dan pogledam "kako stoje stvri" i dnevno ih nekoliko fali. Očito mi ih netko po noći ćopi. Ali nema veze, pravim se da ne primjećujem. U ormaru su novi Oreo keksi.






Broj komentara: 18:

  1. Savršeno draga Dunja, savršeno!
    Fotografije su mrak!

    Pusa i sve najbolje tebi i tvojoj obitelji za Uskrs.

    OdgovoriIzbriši
  2. Umetnost! Čista umetnost!
    Rekla sam Maji da su Oreo keksi najbolji kada su smrvljeni u sladoledu od vanile, onako malo u mrvicama a malo da se osete veći komadići. To mi je najlepši sladoled koji Amerikanci imaju.
    Samo gugluj cookies and cream ice cream, da vidiš divote!

    OdgovoriIzbriši
  3. @ Zondra hvala ti
    @ Jelena, ma pogledala sam, ma daj zamisli, pojma nisam imala, baš ti hvala da si me uputila.

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo izgleda kao iz nekog naaaajskupljeg restorana, vrhunski! Jako fina poslastica! Meni su inače Oreo keksi sami po sebi za grickanje preslatki, ali su mi nekako odlični u desertima

    OdgovoriIzbriši
  5. Kod nas nema šanse da bi neki kupovni keksi stajali mjesec dana nepojedeni - ja ne jedem sve, ali moja mama da: ne mogu biti tako loši da ih ona ne bi pojela. A kad kupim kekse za neki kolač - moram ih skrivati, jer inače neću imati od čega raditi kolač. Oreo keksi su mi zgodni za kolače, probala sam i "Oreo kekse u sladoledu" ali to mi nikako nije odgovaralo:(
    Tvoja kreacija čini se zanimljiva, ali ja ne volim jagode, ja bih to iskombinirala s nečim drugim:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni je ovo kao bajka od keksića i jagoda! Fantastično.Inače, nisam ih imala priliku probati, još ih nisam nigdje primjetila u trgovinama našega grada!

    OdgovoriIzbriši
  7. ja sam bez teksta....ovo je neso genijalno, a o fotkama niti necu:) inace mi oreo keksi nisu fini jer su mi preslatki, ali onaj crni dio u kolacima je druga prica.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dunja, ovo je prava umjetnost ! Od ideje do izvedbe , a kompozicija boja me baš oduševila. Slikice su prekrasne !
    Uistinu je trebalo osmisliti ovako smjestiti Oreo keksiće i napraviti nešto ovako originalno. Odlična i prekrasna slastica !

    OdgovoriIzbriši
  9. Mislim ovo nije recept, ovo je konceptualna umjetnost Dunja. :)
    Odlična ideja, moram priznati da mi se jako sviđa ova Stendhalova kombinacija u desertu.

    Koji si sladoled koristila? Jel to domaći?
    Pitam s obzirom na boju, nikad nisam vidjela tako intenzivno crveni industrijski sladoled. :)
    Oreo kekse još nisam kupila jer me jako nervira ta cijena, jako su skupi, a zapravo ne vjerujem da su išta bolji od naših proizvoda. Jedino, priznajem, ta crna boja je zanimljiva.:)

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Svima hvala, drago mi je da vam se sviđaju ovi mali stožci.
    @ Andrea, dobro pitanje. Našla sam se u problemu jer sam zamislila CRVENO-CRNO, a ne roza crno kako bi mi ispalo da sam kupila ili pravila po nekom receptu. Pazi sad ovo; nasjeckane jagode, šećer i gustin! Kratko sam kuhala da jagode ostanu donekle svježe, a da se ipak sve stisne. I to je to, jedino tako sam dobila crveno, solidno se u frizeru stvrdne i sasvim ok se odmrzava pred služenje.

    OdgovoriIzbriši
  11. Izgleda i bolje nego savršeno!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako fina kombinacija ukusa i boje, plus savrseno izgleda :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Prelepo, PRELEPO! Ali taj vrh, sa svezom jagodom, kao nastavak na donji oblik... Stvarno je "vrh" :)))
    Reci mi samo, da li se lako vadilo iz modle, jer ja sam stekla utisak da je Oreo, u toj smesi gde je samo sa puterom, nekako lepljiv. Doduse nisam zamrzavala, mozda je to resenje?

    OdgovoriIzbriši
  14. @ Hvala Majo, pa tako tako, jedan dio sam namazala putrom, a drugi ne. Oni s putrom nije bilo problema. I naravno, kad je smrznuto, malo nožićem podigla i to je to.

    OdgovoriIzbriši
  15. Dakle keks je vrlo zahvalan da se na njega nadogradi svega finog, ukusnog i slatkog a i slanog.Ovo si majstorski izvela.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovo je cista umjetnost, raj za oci, a vjerujem i za nepca!!!! Bravo!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails