nedjelja, 28. studenoga 2010.

Kruška u šlafroku




Ako mogu biti jabuke u šlafroku, onda mogu i kruške. Tijelo je skoro isto, ali šlafrok je potpuno drugi. Moram priznat da mi ovaj više odgovara, nekako bolje grije, a i miriši, a kad je još u simbiozi sa plavim sirevima i po kojim orahom...



To su već ove jesenske kruške, one koje dozrijevaju po špajzama i jedu se po zimi. Starinske sorte, skoro da su već izumrle. Nekako uz dolazak novih, voćari su odustali od ovih tvrdih, neuglednih kruški koje da bi se jelo treba čekati, inače su trpke i kisele. No, ako se kuhaju u kompotu, sva njihova moć dolazi u prvi plan, i miris i okus i snažna struktura ploda.



Te kruške nikad nisu pre slatke a voda u kojoj su se kuhale, meni nepoznatim čudom postane crvena, a kruška i dalje bijela? No, kruški sam skinula koru finim nožoćem vrlo tanko, a dno malo odrezala da može stajati peteljkom prema gore.



U prikladan lončić stvila sam čašu finog suhog vina i vode toliko da su kruške u tekućini do dvije trećine. Dodala zeru soli i kuhala dok nisu postale mekane. Mojima je trebalo 15 minuta.



Kruške sam oprezno izvadila i ohladila. Tekućinu u kojoj su se kuhale, nastavila sam kuhati sa malo meda da se reducira i umak zgusne. Kruške sam obavila trakama od pršuta i kratko pripekla u pećnici da se pršut priljepi i postane hrskav. Poslužila uz plavi sir, orahe i reducirani umak.


Broj komentara: 20:

  1. Prva fotografija je sjajna, i ostale je prate. Jako ukusno izgleda i ideja je sjajna....

    OdgovoriIzbriši
  2. Teta Dunja, pratim Vas vec odavno. Vi ste nadasve nadareni. Interesuje me dali ste profesionalni kuhar? Stavljali ste prije nekoliko mjeseci slike pijace sa vaseg prozora. Sjecam se da smo ja i moja mama tu dolazile pazariti plus stalno svracale na sirnicu kod Albanca (dali je jos tu?). Kad sam vidjela te slike vratilo me je u Zagreb 1997. I jagode koje sam oprala kraj katedrale. Predivno predivno predivno.

    Teta Dunja, puno pozdrava/zagrljaja primite od jedne Bosanke koja zivi u Americi :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmm..fantazija! Savršen spoj okusa!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve smo mi slične u ovakvim šlafrocima! Odlična ideja i recept, cijela kombinacija. A ja baš krenula na neku virtualnu dijetu koja traje već godinama, ali nekako bez rezultata. I sada se ti tu javljaš s ovakvim mamcima1 Maaaaa!

    OdgovoriIzbriši
  5. baš mi se dopadaju ove kruške u šlafroku, slike su odlične

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne postoji bolja kombinacija od ove, kruške, plavi sir i orasi. Probala sam presne kruške ovako sa pršutom, sirevima i orasima, ali kuvane ne. Prelepo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmmmmm, ovo je već dekadentno! ;) Ludnica, Dunja, jako mi se sviđa i moram probati! Fotke ostavljaju bez teksta!

    OdgovoriIzbriši
  8. Šlafrok je perfektan, spoj okusa neodoljiv. Ove kombinacije me obaraju s nogu, a tvoje slike ostavljaju otvorenih usta. Prekrasno...

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Bosanko draga, pa kud si otišla tako daleko. U Zagrebu sve isto, ništa se ne mjenja, ljudi dolaze, pa se vraćaju, kad je ljepo vrijeme, plac prepun, kad je kiša ili snjeg, nema žive duše, tu i tamo netko prođe i uputi se u kafić. Nisam profesionalni kuhar, ali sam zaljubljena u umjetnost kulinarstva. Pozdravljam te i šaljem ti poljubac iz hladnog Zagreba

    OdgovoriIzbriši
  10. Ocekivala sam kruske u testu, a ono nesto potpuno drugacije i mnooogo bolje! Fantasticne fotke!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. @ Svima, drago mi je da vam se dopala ova zamotana kruškica. Ispada da se mi kod kuće hranimo s ovakvim delicijama. Naravno da ne, jedemo više nego običnu hranu, čak malo i posnu, a ovu krušku napravila sam kao generalku za jednu svečanu večeru koja me očekuje. Kad imam nešto tako, uvijek volim malo utvrdit gradivo. Ne zato da mi se gosti dive, nego da smanjim stres od iščekivanja koće li ispasti kako treba. Eto, ziherašica.

    OdgovoriIzbriši
  12. Fantastično odrađeno i jako mi se dopadaju fotkice.

    OdgovoriIzbriši
  13. Od kada sam ugledala prvu slikicu pa do krajnje simbioze ovih krušaka sa sirom i orasima doslovno se oblizujem. Ovo je predobro, nešto tako posebno, odlična ideja, izvrsna kombinacija ! Moram priznati da sam uvijek za ovaj "šlafrok" :) , jednostavno ja ovo moram isprobati, iskoristiti ću prvu priliku za to !

    OdgovoriIzbriši
  14. Fantasticna kombinacija, predivne fotke, a za goste sam sigurna da ce svi od reda popadati u nesvjest...A zihearasica nisi - ziherasice ne omotavaju kruske u prsut :)

    OdgovoriIzbriši
  15. odusevljena sam ovim receptom i spremam ga za jednu malo svecaniju veceru:) odlicno!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Obožavam kruške u slanoj kombinaciji, a posebno sa špekom i sirom. Jako mi se sviđaova tvoja ideja i prezentacija, sve naprosto mami na jelo. :)

    OdgovoriIzbriši
  17. wow. ovo predobro izgleda. Slike su "VRH".

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails