ponedjeljak, 16. kolovoza 2010.

Ljetna torta





Ova torta je u stvari jedna velika i okrugla kremšnita bez gornje kore, a umjesto nje, voće. A razlika je i u malo kompaktnijem sadržaju file, jer je pritisak voća priličan.

Tijesto kao podloga je obično lisnato tijesto, ja sam koristila industrijsko. Ovo zeleno sa strane je špinatovo tijesto koje mi je ostalo kao okrajci od "Tortica". Naravno da je to nepotrebno, ja sam htjela kako Melrose kaže "splašiti" goste, no nije uspjelo plašenje. To sam tijesto radila od sasvim mladih izdanaka i ne "vuče" ni malo na špinat i nitko mi nije vjerovao, svi kažu, sigurno si dodala neku boju, a nisam. Komadiće tog biskvita ima i po sredini file, a služi kao armatura.
To naravno i nije potrebno ako je fila dovoljno čvrsta.


Potrebno je:
  • 250 g smrznutog lisnatog tijesta za koru
  • 1 litra mlijeka
  • 5 žutanjaka
  • 300 g šećera
  • 3 žlice kukuruznog škroba - Gustin
  • 1 mahuna vanilije
  • 500 g slatkog vrhnja
  • 3 lista želatine - 15 g
  • razno sezonsko voće
  • 2 vrećice crvenog preljeva za torte
Prvo napraviti koru, otopiti tijesto i razvaljati ga na veličinu kalupa, i malo više. Položim tijesto na ploču od kalupa, na to stegnem obruč i tako pečem tijesto sa suvišnim okrajcima jer mi je tako tijesto ne "uvuče". Malo ga probockam vilicom i stavim u zagrijanu pećnicu na 200 st oko 15 min. Ohladiti. Obrezati oštrim nožem suvišne okrajke.


U međuvremenu natrgati želatinu na manje komadiće i preliti je sa ledenom vodom da nabubri. U prikladnoj posudi za kuhanje kreme staviti umućene žutanjke sa šećerom, gustin, raspolovljena vanilija i mljeko, kuhati dok se ne zagusti (ne kuhati dugo, samo da zagusti), maknuti s vatre i umješati dobro ocijeđenu želatinu, te odmah staviti u vodu na hlađenje. U hladnu kremu umješati stučeno slatko vrhnje.


Na dno kalupa od torte, na ohlađeno tijesto prvo staviti malo voća, najbolje prvo bobičasto.
Zatim prekriti kremom, pa opet voće i krema do kraja. Staviti na par sati u frižider da se stisne.
U međuvremenu pripremiti voće i preljev za torte i napraviti ga po uputi na vrećici. Na stisnutu tortu (ne vaditi obruč) poredati sitnije voće i zaliti ga pripremljenim crvenim preljevom, redati drugi sloj i svaki ljepiti, ako se preljev u lončiću malo stvrdnuo, malo ga podgrijati. Tako redati voće do kraja i složiti ljepu piramidu. Kistom umoćenim u preljev "poglazirati" voće. U frižider na hlađenje. Ukupno mi se hladila 8 sati. Ove mjere su za kalup od 28 cm.


Broj komentara: 8:

  1. Jako mi se sviđa torta, posebno estetski jer je vrlo atraktivna.
    Inače radila sam i ja jednom tortu kremšnitu, ali baš samo klasičnu kremšnitu. Naime to je najdraži kolač mog dragoga pa si je to poželio za rođendan. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. @ Andrea, da i meni bi bila draža zapravo klasična kremšnita, no pod svaku cijenu željela sam za svoje goste (jer sam ih razmazila) napraviti nešto što će ih vizualno osvojiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno izgleda vrlo interesantno i pravi je paket iznenađenja za goste. mislim da ih nisi uplašila samo zato što su navikli kod tebe fino papati, tako da već imaju povjerenja.

    OdgovoriIzbriši
  4. od ove torte ne mogu se odvojiti od kada sam je prvi put vidjela, jednostavno je prelijepa !! Hvala ti što si stavila recept i još predivnih slika !

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails