ponedjeljak, 9. kolovoza 2010.

Kruh sa sušenim rajčicama i tikvicama




Kad sam dobila dozvolu da si uberem cvijetove tikvica, našla se u mojoj košari i po koja veća tikvica, ovaj put za jedan fini talijanski starinski recept. Upala sam u familiju talijanskog porijekla, a to znači da sam morala malo se pomučiti s kuhanjem. No sve se nauči kad je motiv jak. Moja baka je rodom iz istočne Slavonije i ono što sam naučila od nje, sasvim je nešto dugo što sam morala naučiti kao mlada snaha. No, brzo sam stekla sigurnost i njih osvojila slavonsko - kontinentalnom kuhinjom. Jedan od prvih recepata koji sam pravila je ovaj kruh od sušenih rajčica i ribanih tikvica. Bila mi je nepojmljiva činjenica da se usred ljeta suši paradajz i odmah troši. Logično mi je spremiti ga za zimu, ali upotrebljavati ga odmah... no ubrzo sam shvatila u čemu je kvaka. Toliko je koncentriran i posebnog okusa, da to ne može zamjeniti ni jedan svježi. Tako je i u ovom kruhu.


Ovaj kruh se reže na šnitice, jede samostalno, ili ovako s nekim sirnim namazom, u ovom slučaju je ovčja skuta.


Evo što ide u taj kruh:
  • 2 cijela jaja
  • 300 g brašna
  • 5 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice balzmičnog octa
  • po pola žličice praška za pecivo i soda bikarbone (nemam pojma zašto jedno i drugo)
  • naribane (kao jabuke za savijaču) dvije tikvice srednje veličine
  • šaku sušenih rajčica nasjeckanih i mariniranih u ulju
  • šaku maslina narezanih
  • malo sitno sjeckanog češnjaka
  • 100g parmezana nareznog na male kockice
  • sol i papar
  • malo zelenih začina po volji, vlasac, peršin list, bosiljak ili sl.

Brašno izmješati na suho sa praškom i sodom, solju i paprom. Mikserom sjediniti jaja, ulje i ocat, pa kuhačom umješati povrće, parmezan i začine pa dodati brašno. Ako je potrebno dodati zeru tekućine, ja sam dodala malo mlijeka (ovisi o vlažnosti tikvica). Vrlo oprezno soliti, jer su slane i masline i parmezan. Masu izliti u pleh obložen papirom. Peći u zagrijanoj pećnici 35 minuta na 220 st. Nakon 15 minuta lagano prekriti al. folijom. Provjeravari drvenim štapićem da li je pečeno ili treba još malo dopeći. Ja sam ovaj put malo pretjerala s pečenjem, pa mi je ispao malo presušen i mrvast, no ipak jestiv.



Broj komentara: 10:

  1. Tako je divan ..ja obozavam suseni paradajz,naravno imam ga samo iz staklenke,ali svejedno ,predivan je...Sunja,slike su jako,jako lijepe,toliko su divne da covjek dobije volju odmah da zasuce rukave i prione na posao!!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. odlicno....obozavam ovakve hlebice...i ja se spremam da napravim jedan sa ruzmarinom, paradajzom u ulju i maslinama ali ovde idu tikvice i parmezan ......divota....zabelezeno

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicno i dopada mi se mix svih ukusa u jednom.

    OdgovoriIzbriši
  4. Super ideja, ja volim popecke od tikvica, ali su mi masni...ovo je kompromis!

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Ruža, hvala ti na pohvalama za fotke. Inače uživam na tvom blogu i u tvojim receptima
    @ Jelena, hvala, ako ga probaš napravit, nećeš požalit
    @ Nele hvala
    @ melrose, istina puno je manje masno nego popečci, no važno je da paradajz nije previše napijen uljem. Ja ga sušim sama i puno mi je bolji.

    OdgovoriIzbriši
  6. na slikama predivno izgleda, kombinacija mi se čini odlična i vrijedilo bi je probati

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je bar za mene prava poslastica , i dovoljno mi je samo to iako moram priznati nisam u njega ubacila tikvice ali zašto ne...

    OdgovoriIzbriši
  8. Divan kruh , osvaja izgledom a sigurno i okusom. Kombinacija sastojaka je prekrasna i iskreno se nadam da ću ga uspjetu čim prije isprobati !!

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Branka, Tadeja, je ukusan je, no skoro svaki pu kad ga pravim pre slan mi ispadne, ili me zezne sir ili masline.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails