Recept je vrlo jednostavan, jedino je poželjno nabaviti malo kvalitetniji plavi sir, a mora gotova rolada par sati odstajati u frižideru. Ja znam napraviti više toga, pa spremiti u frizer.
Kruh je već objavljen na blogu, jedino sam ga ispekla u obliku dugačkih francuskih kruhića. Evo slikica kako ja to radim u običnoj tepsiji od pećnice. Kad ga zamjesim i stavim na dizanje, papir za pećenje postavim između tijesta, a na kraju podmjestim bilo kakav graničnik koji pdnosi temperaturu. Tako postavljeno ide u pećnicu. Recept za kruh je ovdje.
Potrebno je:
- 300g Roqueforta
- 100 g maslaca
- 200 g vrhnja za šlag
- bijeli papar
- sjeckani vlasac
- šaku oraha sitno sjeckanih
- sol po potrebi
Maslac i sir sa sobne temperature dobro umješati, može i mikserom. Dodati papar i vlasac.
Istući slatko vrhnje u šlag (bez šećera naravno) i umješati u masu od sira i maslaca. Masa od sira i maslaca morala bi biti podjednake temperature, jer bi se moglo malo "razletiti", kao što se meni ovaj puta dogodilo. Da spasim stvar, dodala zam malo mljevenih oraha i u samu masu, mikserom sve umješala. Okus je tako božanstven da samu "posrnulu" strukturu brzo zaboravite. Na radnu površinu stavi se prvo komad aluminijske folije, zatim rastezljiva plastična folija, na nju posuti ravnomjerno orahe i na sve to masu koja se zarola u jednu dugačku "kobasu". Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.