subota, 8. svibnja 2010.

Mousse od Roqueforta

Jučer je moja kćer imala malu svečanost na poslu povodom dovršenog projekta, na kojem su usput rečeno svi presahnuli od nervoze i opsežnosti zadatka, pa običaj je da ona časti suradnike. Od petnajstorice, jedan je vegetarijanac, a ostali pravi mesožderi. A to znači napraviti zakusku na bazi šunke i sličnih proizvoda, ali nešto vegetarijanski ujedno moram raditi i za sve, jer se uvijek tako nešto svidi i drugima. Pao je izbor na mousse od nekog plavog sira i crni baquett sa grožđicama i orasima. Pa evo kako je to izgledalo.


Recept je vrlo jednostavan, jedino je poželjno nabaviti malo kvalitetniji plavi sir, a mora gotova rolada par sati odstajati u frižideru. Ja znam napraviti više toga, pa spremiti u frizer.




Kruh je već objavljen na blogu, jedino sam ga ispekla u obliku dugačkih francuskih kruhića. Evo slikica kako ja to radim u običnoj tepsiji od pećnice. Kad ga zamjesim i stavim na dizanje, papir za pećenje postavim između tijesta, a na kraju podmjestim bilo kakav graničnik koji pdnosi temperaturu. Tako postavljeno ide u pećnicu. Recept za kruh je ovdje.



Potrebno je:

  • 300g Roqueforta
  • 100 g maslaca
  • 200 g vrhnja za šlag
  • bijeli papar
  • sjeckani vlasac
  • šaku oraha sitno sjeckanih
  • sol po potrebi
Maslac i sir sa sobne temperature dobro umješati, može i mikserom. Dodati papar i vlasac.
Istući slatko vrhnje u šlag (bez šećera naravno) i umješati u masu od sira i maslaca. Masa od sira i maslaca morala bi biti podjednake temperature, jer bi se moglo malo "razletiti", kao što se meni ovaj puta dogodilo. Da spasim stvar, dodala zam malo mljevenih oraha i u samu masu, mikserom sve umješala. Okus je tako božanstven da samu "posrnulu" strukturu brzo zaboravite. Na radnu površinu stavi se prvo komad aluminijske folije, zatim rastezljiva plastična folija, na nju posuti ravnomjerno orahe i na sve to masu koja se zarola u jednu dugačku "kobasu". Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.



četvrtak, 6. svibnja 2010.

Grickalice - grisini

Postoji stotine recepata za grisine, pa evo i stotinu i prvi. Ne volim da se kupuju kojekakvi slani štapići, osim što su pre slani i tko zna gdje je to sve stajalo, za jednom pogrickati nema veze, ali često, to nema smisla. Imam jedan zgodan receptić, vrlo jednostavan, a djeca se vole poigrati s mašinicama. Osim što se koristi i integralno brašno, u sastavu tijesta ide i začinsko bilje s balkona ili vrta, svježe naravno.


Ja prvo sve sastojke stavim u multipraktik, zatim rukom zamijesim vrlo čvrsto tijesto. Pustim da odstoji, pa prvo malo valjkom prođem po komadu tijesta i onda protisnem kroz mašinicu za lazanje na najveći prorez, pa izrežem na male trakice.
I to su grisini, peku se kratko, fini su i dobro stoje, mislim uopće ne stoje, pojedu se.


Naravno da se to može sve napraviti ručno bez ovih pomagala.




Potrebno je:

  • 200 g bijelog oštrog brašna
  • 100 g itergralnog (graham) brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1,5 dcl tople vode
  • 1 žlićica šećera
  • 1 žlićica soli
  • 2 žlice maslinobog ulja (još malo za premazivanje)
  • sitno sjeckano bilje po ukusu (2 lista žalfije i nešto više majčine dušice)
Suhe sastojke staviti u multiprektik , promiksati i dodati uzdigli kvasac sa toplom vodom. Istresti na radnu površinu i rukom izmjesiti čvrsto tijesto. Zamotati u foliju i ostaviti da odstoji. Razdijeliti tijesto na četiri dijela, svaki malo razvaljati valjkom i zatim provući ga kroz mašinicu za lazanje na najširji prorez, te rezati tanke trakice. Stavljati ih na papirom obložene plehove, malo neka odstoje, pa premazati uljem i posuti krupnom solju. Peći na 200 st 6 minuta.



utorak, 4. svibnja 2010.

Prvomajska pogača

Tjednima se moja kućna družba raspravlja što ćemo "gurnuti" u krušnu peć. Ja inače kad sam u toj svojoj oazi mira i tišine, uvijek nešto kemijam s kruhovima, travama i sličnim i mislim si kad se njihova mesina ispeče, radim sebi nekakvu pogaču sa travama i sirevima. No ništa od toga, mesina se pekla i pekla... sir su mi pojeli, društvo se dopunjavalo, i meni bi jasno da od pogače neće biti ništa.
Čak sam imala u planu brati bljušt, no jedva sam stigla nabrati košaricu kopriva.


A kad sam malo prošetala uokolo shvatila sam da mi je što got je posađeno rastu samo mušmule, koprive i sav ostali korov, sve drugo je jalovo. I onda se sjetim svoje bake koja je uvijek govorila, ako ti u vrtu rastu limuni, onda radi limunadu. Meni doduše ne rastu limuni, raste mi kopriva, s njom znam što ću, peći ću onaj moj kruh, samo ne znam što ću s mušmulama. No ja sam svoju pogaču ipak napravila, ali tek u Zagrebu. Kako nisam za nju imala baš nikakvu podršku, ljepo sam se prepustila hedonizmu i uvalila u svoj otvoreni jacuzzy. Toliko o prvomajskim praznicima.


Podloga za ovu pogaču je od integralnog i raženog brašna, nisam uspjela stići do bljušta (kontinentalna inačica za asparagus), pa sam ju napravila sa rikulom, tri vrste sira i pinjolima.





Za ovu pogaču potrebno je:
  • 150 g graham brašna
  • 150 g raženog brašna
  • 100 g bijelog glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • po žličicu soli i šečera
  • 80 g rikule svježe
  • 50 g pinjola
  • 100 g nekog plavog sira
  • 150 g gaude
  • 50 g mlađeg parnezana (može i paški ili livanjski)
  • malo ulja i papar
Od sva tri brašna, ulja, soli i dignutog kvasca zamjesiti srednje čvrsto tijesto sa otprilike 2 dcl vode. Pustiti da se udvostruči. Na tepsiju od pećnice rasprostrti tijesto kojem smo valjkom napravili adekvatnu veličinu, pokapati uljem, dodali usitnjenu polovicu gaude, pa rikulu, pinjole pa ostale sireve. Sve još malo poškropili uljem. Peći na 220 st 20 minuta, ili dok ne dobije lijepu boju.



PS. naknadni dodatak:

Oduševljenje Tadejinim crvenim bubama bilo je ogromno! Moja se Lutkica dvaput vračala iz kreveta da vidi crvene bube.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails