ponedjeljak, 18. veljače 2013.

Poriluk i gorgonzola u palenti

 

Poriluk, to divno zimsko povrće, može biti obično i jednostavno, a može biti kraljevsko i posebno. U kombinaciji sa sirevima pruža nam osobit doživljaj što su nam i te kako ponudili Francuzi kroz svoje raznolike slane pite i kiševe. Ovo što vam danas nudim nije ni kiš, ni tart, nego obična palenta s nadjevom od gorgonzole i poriluka.


Potrebno je:

  • Šalica instant kukuruzne krupice 
  • 200 g gorgonzole ili nekog sličnog plavog sira
  • 4 veća poriluka
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 100 g maslaca 
  1. Palentu skuhati sa tri šalice vode u kojoj je otopljeno malo maslaca i soli. 
  2. Čim je kuhana, izliti je u kalup obložen folijom i ohladiti.
  3. Bijeli dio poriluka sitno narezati i na putru malo prodinstati.
  4. Ohladiti, dodati zgnječen sir i slatko vrhnje, sol i papar.
  5.  Ohlađenu palentu izvaditi iz kalupa, uzdužno ju prerezati žicom da dobijemo tri komada.
  6. Dno i stranice namašćenog kalupa obložiti blanširanim zelenim dijelovima poriluka.
  7. Nadjev razdjeliti na dva dijela, slagati redove palente i premazati ih nadjevom.



Po želji dodati malo ljutine, sitno sjeckane čili papričice, a i ne mora. Staviti u zagrijanu pećnicu na 20 minuta da se sve lijepo sjedini i zapeče. Da nema ovih zelenih listova, okusom bi podsjećalo na šparoge ili artičoke.



Za potrebe fotografiranja, ovu štrucu sam prvo dobro rashladila, no evo fotografije odmah kad je izašla iz kalupa, vruča i natopljena sirom, vrhnjem i putrom. Definitivno je bolja ovakva. Nakon škljocanja, odmah je bila vračena u pečnicu.

Za ovomjesečnu igricu "Ajme, koliko nas je" namjenila sam ovaj recept, a šaljem ga domačici Milici koja nam je zadala temu poriluk.



Broj komentara: 12:

  1. Mastovito, kreativno i jako lijepo izgleda... Odlicna ideja za 'obicnu palentu'

    OdgovoriIzbriši
  2. Jao, kako divno izgleda. Boje, prezentacija, prekrasno sve :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam i palentu i plavi sir i poriluk. Za mene je to kombinacija iz snova i svakako moram isprobati. Slike su, kao i uvijek, prava mala remek - djela.
    p.s.
    Imam velikih problema s učitavanjem tvoje stranice na oba browsera. ne znam da li je to samo kod mene ili i inače.

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Dunja ovo je tako originalno i dobro ! Na prvi pogled osvaja, jednostavni sastojci u ovakvoj cjelini daju ukusno jelo koje u ovakvom izdanju može ići na najsvečaniji stol. Jako mi se sviđa i sigurno ću isprobati ! Slike su kao i uvijek prekrasne, a ove su tako vesele i pomalo nam zovu proljeće, jako lijepo !

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Svima, Hvala na komentarima, drgo mi je da vam se sviđa ova kombinacija, malo je dugotrajan proces, ne spada u jela za "po sata", ali vrijedi truda. Iz put, imala sam gomilu neprilika s fotografiranjem, ubi me žutilo, čak je i poriluk krenuo tim smjerom, pa sam ne budi lijena otišla na plac po mini rajčice da mi srce bude na mjestu, i malo je pomoglo.
    @ Laka, ovo mi je prvi glas da se teško otvara, za svaki slučaj izbacila sam kojekakve trice koje bi mogle ometati. Hvala za obavjesti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divna kremasta kombinacija a tek fotke.

    OdgovoriIzbriši
  7. Palenta je jedna od mojih omiljenih namirnica, a ti si napravila izvrsnu kombinaciju. Svaka čast! Slike su fantastične, tako dobre boje... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. divan nacin za pripremu poriluka; svako tvoje jelo izgleda kao umjetnicko djelo, prekrasno

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlična ulaznica! Moram priznati da se i meni jako sviđa ona vruća fotka, mljac, mljac!

    OdgovoriIzbriši
  10. meni je ovo genijalno. inače palenta i gorgonzola su mi izvrsna kombinacija. pa još i poriluk! pun pogodak!

    OdgovoriIzbriši
  11. Skroz fotogenicno i verujem veoma ukusno, ne bih se setila ovako necega, a palenta i sir uvek idu lepo zajedno.:))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo odlično izgleda, maštovito kao i obično.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails