Poriluk, to divno zimsko povrće, može biti obično i jednostavno, a može biti kraljevsko i posebno. U kombinaciji sa sirevima pruža nam osobit doživljaj što su nam i te kako ponudili Francuzi kroz svoje raznolike slane pite i kiševe. Ovo što vam danas nudim nije ni kiš, ni tart, nego obična palenta s nadjevom od gorgonzole i poriluka.
Potrebno je:
- Šalica instant kukuruzne krupice
- 200 g gorgonzole ili nekog sličnog plavog sira
- 4 veća poriluka
- 100 g slatkog vrhnja
- 100 g maslaca
- Palentu skuhati sa tri šalice vode u kojoj je otopljeno malo maslaca i soli.
- Čim je kuhana, izliti je u kalup obložen folijom i ohladiti.
- Bijeli dio poriluka sitno narezati i na putru malo prodinstati.
- Ohladiti, dodati zgnječen sir i slatko vrhnje, sol i papar.
- Ohlađenu palentu izvaditi iz kalupa, uzdužno ju prerezati žicom da dobijemo tri komada.
- Dno i stranice namašćenog kalupa obložiti blanširanim zelenim dijelovima poriluka.
- Nadjev razdjeliti na dva dijela, slagati redove palente i premazati ih nadjevom.
Po želji dodati malo ljutine, sitno sjeckane čili papričice, a i ne mora. Staviti u zagrijanu pećnicu na 20 minuta da se sve lijepo sjedini i zapeče. Da nema ovih zelenih listova, okusom bi podsjećalo na šparoge ili artičoke.
Za potrebe fotografiranja, ovu štrucu sam prvo dobro rashladila, no evo fotografije odmah kad je izašla iz kalupa, vruča i natopljena sirom, vrhnjem i putrom. Definitivno je bolja ovakva. Nakon škljocanja, odmah je bila vračena u pečnicu.
Za ovomjesečnu igricu "Ajme, koliko nas je" namjenila sam ovaj recept, a šaljem ga domačici Milici koja nam je zadala temu poriluk.
Mastovito, kreativno i jako lijepo izgleda... Odlicna ideja za 'obicnu palentu'
OdgovoriIzbrišiJao, kako divno izgleda. Boje, prezentacija, prekrasno sve :)
OdgovoriIzbrišiObožavam i palentu i plavi sir i poriluk. Za mene je to kombinacija iz snova i svakako moram isprobati. Slike su, kao i uvijek, prava mala remek - djela.
OdgovoriIzbrišip.s.
Imam velikih problema s učitavanjem tvoje stranice na oba browsera. ne znam da li je to samo kod mene ili i inače.
Draga Dunja ovo je tako originalno i dobro ! Na prvi pogled osvaja, jednostavni sastojci u ovakvoj cjelini daju ukusno jelo koje u ovakvom izdanju može ići na najsvečaniji stol. Jako mi se sviđa i sigurno ću isprobati ! Slike su kao i uvijek prekrasne, a ove su tako vesele i pomalo nam zovu proljeće, jako lijepo !
OdgovoriIzbriši@ Svima, Hvala na komentarima, drgo mi je da vam se sviđa ova kombinacija, malo je dugotrajan proces, ne spada u jela za "po sata", ali vrijedi truda. Iz put, imala sam gomilu neprilika s fotografiranjem, ubi me žutilo, čak je i poriluk krenuo tim smjerom, pa sam ne budi lijena otišla na plac po mini rajčice da mi srce bude na mjestu, i malo je pomoglo.
OdgovoriIzbriši@ Laka, ovo mi je prvi glas da se teško otvara, za svaki slučaj izbacila sam kojekakve trice koje bi mogle ometati. Hvala za obavjesti.
Divna kremasta kombinacija a tek fotke.
OdgovoriIzbrišiPalenta je jedna od mojih omiljenih namirnica, a ti si napravila izvrsnu kombinaciju. Svaka čast! Slike su fantastične, tako dobre boje... :)
OdgovoriIzbrišidivan nacin za pripremu poriluka; svako tvoje jelo izgleda kao umjetnicko djelo, prekrasno
OdgovoriIzbrišiOdlična ulaznica! Moram priznati da se i meni jako sviđa ona vruća fotka, mljac, mljac!
OdgovoriIzbrišimeni je ovo genijalno. inače palenta i gorgonzola su mi izvrsna kombinacija. pa još i poriluk! pun pogodak!
OdgovoriIzbrišiSkroz fotogenicno i verujem veoma ukusno, ne bih se setila ovako necega, a palenta i sir uvek idu lepo zajedno.:))
OdgovoriIzbrišiOvo odlično izgleda, maštovito kao i obično.
OdgovoriIzbriši