četvrtak, 6. listopada 2011.

Siromaško jelo - žličnjaci od heljde s timjanom



Ako ste ikad probali heljdu i zavoljeli je, onda će vam se sigurno svidjeti i ovi žličnjaci. Bila sam u berbi u Podravini i ovo je bio doručak. Bila sam oduševljena, jednostavnošću, skromnim sadržajem, a okusom savršenim. Kad sam došla kući, uvrstila sam ovu ljepotu u naš jelovnik s malim dodacima.



Za ove žličnjake potreban je heljdin griz ili krupica, što nije bilo jednoatavno pronaći. Našla sam ga kod Severa, E pa potrebno je:

  • 4 jaja
  • 300 g svježeg kravljeg sira
  • 1 žličica soli
  • 200 g heljdinog griza
  • 3 žlice pšeničnog brašna


Mikserom dobro umješati jaja, sir i sol, dodati brašno i griz. Ostaviti na hladno da odstoji barem sat vremena. Zakuhati obilno vodu, malo ju posoliti i u kipuće stavljati žličnjake. Dobro je staviti prvo samo jedan i pripaziti da se ne raspada, u tom slučaju dodati još malo brašna. Sve ovisi o vlažnosti sira, što je teško kontrolirati, ali se da ispraviti.  Kuhati ih 6-7 minuta.


Kako se u originalu oni jedu, preliju se preprženim čvarcima, kao prilog pečenju, k dinstanom kiselom kupusu, preliveni kiselim vrhnjem, no ja sam prepržila malo dimljene mesne slanine i nasjeckane majčine dušice - timjana,  i na to vadila kuhane žličnjake.


Ovo jelo služilo se nadničarima na selu prije odlaska u polje ili vinograd. Danas se divimo ovoj deliciji po malo zaboravljenoj, i ne pada nam napamet to zamjeniti baš ničim industrijskim.


Ujedno ovo šaljem "Lakoj kuharici", ovomjesečnoj domačici koja nas je razveselila odličnim prijedlogom za igricu "Ajme koliko nas je".




24 komentara:

  1. Na tvojim fotkama me uvijek impresionira kombinacija boja. Tako je i ovaj put.

    Što se heljde tiče, jela sam jedino tjesteninu. Kad si napisala da je ovo bilo jelo za težake, odmah sam tražila da li ima pancete - to je namirnica koja je bila neizostavna o ovakvim jelima.

    OdgovoriIzbriši
  2. super i je ova tema :) Jako interesantno jelo, nisam nikada probala žličnjake od heljde, ali heljdu općenito volim. Ovo bi mi se jako svidjelo. Fotke su prekrasne

    OdgovoriIzbriši
  3. Slike su me očarale, kao i svaki put :) Heljdin griz nisam nikad probala, moram vidjeti gdje se može kupiti, pa bi vrlo rado isprobala ove žličnjake! Suđe mi je prekrasno! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Savršenstvo bez mane
    uvijek izvire iz tvoje hrane,
    predivne slike i boje
    očarale su misli moje.

    Treba htjeti, treba znati
    kako umjetnost od hrane napraviti.

    Ti to umiješ,
    ti to znaš iz posta u post,
    da nam daš.

    P.S. Oprosti na ovoj maloj pjesničkoj slobodi, post mi je bio jako inspirativan i lijep, pusa:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ostavljaš me bez teksta... Fantastično...

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Tamara for dessert, hvala, boje su moja opsesija, šta mogu.
    @ Tamara, hvala, baš mislim drva tri jela složit iz prošlosti i iz skromnih sastojaka, sljedeće su na redu štrukle siromaha iz crnog brašna, na listu kupusa i iz krušne peći.
    @ Tanja hvala, vrijedi se potrudit stvarno je odlično i po okusu i nutricionistički vrlo opravdano, može poslužit i grubo samljevena heljda.
    @ Zondra art, ne skida mi se osmjeh s lica, nije mi nitko napisao pjesmu. Ja ću si tu pjesmicu složit na neku svoju instalaciju, pa ju objavim. Pusa
    @ Maslinka, hvala.

    OdgovoriIzbriši
  7. Drago mi je da ti se sviđa:)
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako mi se dopada recept... Dunja, jel' bas mora griz? Ja imam heljdino brasno, pa ne znam da li da se usudim sa njim probati...

    OdgovoriIzbriši
  9. ajme koje fantastično starisnko jelo, oduševljena sam. često kupujem od Severa ili eko klasa razna brašna, tako sam kupila raženi griz jednom :), ali ovo treba svakako probati. Fotografije su prelijepe, i naravno boje na njima. Ma već znaš sve, da ne ponavljam.. :)))

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Miki, nisam probala, ali mislim da može, probaj malu količinu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Heljda se jos uvek nije uselila u moju kuhinju, tako da nemam predstavu kakvog je ukusa i kako bi nam se dopala. Vidim, u poslednje vreme, mnoge interesantne recepte sto sa heljdinim brasnom, sto sa grizom, cak vidim da se dole kod nas mogu nabaviti i listovi za savijace od heljdinog brasna pa sve cesce razmisljam da joj otvorim vrata i dam priliku :)

    Tanjirici na fotkama su predivni, jel to tvoj rucni rad?

    OdgovoriIzbriši
  12. Volim starinska jela to me podsjeća na djetinstvo i baku.
    I ja bi dodala da su tanjuri predivni :)

    OdgovoriIzbriši
  13. @ Ebba, Mihaela, Marija, hvala, Nekad su stari ljudi na selu bili pametni i razboriti, heljdu su namjerno grubo mljeli da im se postupno luči hrana, usporava glad, a znali su da je dobra za ublažavanje boli u rukama. Kasnije je potvrđen visok udio B vitamina. Malo je i gorkastog okusa, spada u žitarice, makar to zapravo i nije.
    Tanjurići i suđe, naravno moje je, moji me zafrkavaju da prvo napravim tanjur, a onda jelo, i to ono koje po boji odgovara suđu. Ha, naravno da nije tako.

    OdgovoriIzbriši
  14. jako volim heljdu. To su moji slovenski geni. Krasno izgledaju žljičnjaci pravi radni doručak.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo je zbilja delicija ! Volim kada danas otkrivano mnoga zaboravljena, nekada siromaška jela i uvidimo koliko su zapravo dobra i fina i hvala ti za ovaj recept ! Uz dodatak ponekog začina kao što je ovdje majčina dušica koja je sigurno zamirisala cijelo jelo dodatno uživamo. Ja sam nekada često radila heljdinu kašu sa voćem, ali sam je u zadnje vrijeme zanemarila, sada si me i na nju podsjetila. Ove žličnjake bih rado isprobala, zanima me heljdin griz, a svakako mi izgledaju fino i primamnjivo. U tvojoj prekrasnoj prezentaciji privlače još i više !

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Dunja,
    Tvoj je jedan od blogova o kojima sam pisala da ne mogu ostaviti komentar. A to silno želim jer je sve predivno i naprosto osvaja izgledom i prezentacijom.
    krasne su riječi što ti ih je uputila Zondra Art, ne znam pretočiti u stihove svoje oduševljenje, ali ti se istinski divim. Ti si jedna krasna gospođa, umjetnička duša, imaš smisla za lijepo i kuhaš tako privlačna jela.

    OdgovoriIzbriši
  17. Heljda je nekad u mom kraju bila neizostavna. Heljdina kaša je bio tipičan prilog i moja baka ju je obožavala. Mi smo ju imali na meniju na svom vjenčanju, svi su se čudili jer ju nisu jako dugo jeli, a moja baka je bila oduševljena i nije ju mogla prestati jesti :) Ovi njoki izgledaju fenomenalno! Moram ih probati napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  18. @ Kranjica, da znaš da sam pomislila na Sloveniju kad sam pisala post. Kod njih je vrlo proširena namirnica, probala sam njihovih divnih zlevanki, konačno, heljda raste na višoj nadmorskoj visini.
    @ Branka hvala, ovo heljdina kaša s voćem odlična ideja za doručak.
    @ Selma, hvala draga, trudim se dati najbolje od sebe i to bez uvjetno, tad mi je duša namirena.
    @ Monika hvala, prelijepo je baš na vjenčanju izaći s narodnim menijem, prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  19. Volim heljdu, a upoznala sam je kada sam tek otkrivala sa čime se borim. :)
    Od tada se često družimo u obliku kruhića, palačinki, pitica.
    Griz heljdin, teško da ću naći, ali ako ništa drugo, mogu si ovako preko tvojih, uvijek tako "živih" slika, zamišljati kakav im je okus. :)
    A tanjiri? Eh...

    OdgovoriIzbriši
  20. obozavam heljdu,, moja baka je iz Podravine pa sam prakticki odrasla na tome, ovo probam sigurno,, a fotke su ti posebno lijepe:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Da nažalost heljda se danas jako malo koristi a nutricionistički jako djelotvorna a i fina ,definitivno drugačiji recept ali mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  22. Kod nas se heljda polako uvlači u kuhinje ali uglavnom preko pita koje se rade sa heljdinim korama. Ovo je nešto sasvim novo za mene, a sigurno da je iskonsko jelo, i da su se naši preci slično hranili. Moram da pronjuškam za taj griz. Uđem ja u radnje zdrave hrane ali svaku put zaboravim šta tražim pošto su te radnje prepune nekih meni nepoznatih stvari.

    OdgovoriIzbriši
  23. prvo sam pomislila na žgance od heljdinog brašna, ali vidim da nisu, ovo je nešto drugo i nisam probala, ali svakako budem

    OdgovoriIzbriši
  24. Prvi put čujem za heljdin griz! Morat ću pronjuškati trgovinama zdrave prehrane :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails