utorak, 25. listopada 2011.

Kraljevska jela s bloga "Vrtaljica"


Prije svega, mali osvrt na ovu igricu, gdje istražujemo međusobno naše blogove - FBI igrica koju je pokrenula mamajac.  Moram priznati da zbog manjka vremena nisam baš svaki put učestvovala, a razlog je i to, što kad krenem pregledavati neki od naših blogova, popis recepata je tako velik koje bi željela istražiti, da mi ne bi bilo dovoljno pola godine. Zato sam se odlučila istraživanjem krenuti u jednom smjeru, a to je isprobati ono što nisam nikad ni vidjela, ni jela, ni kuhala, a Snježin blog "Vrtaljica" mi je bio posebno interesantan zbog toga. Tamo se nalaze interesantna etno jela ruralnih područja Bosne, a meni vrlo izazovno, jer se nisam s tom kuhinjom nikad srela (nisam čak ni bila nikad u Bosni, sram me bilo). 
Listajući, odlučila sam se za ova tri recepta: Uzljevak od tikve,  Ječam s porilukom i Japrak. 

Uzljevci, izljevci.. nikad nisam pravila, čula sam. ali kod Snježe se ukazala prilika.
Ječam sam negdje probala onako s grahom i nije mi se dopao, cijelo vrijeme sam si mislila, grah je tako dobar sam po sebi i nije mi bilo jasno što u njemu radi ta tvrda žitarica. To još zovu ričet. Znači meni je i to bilo nepoznato. Posebna priča je raštika, naravno da sam čula za to lisnato povrće, no nisam nikad ni probala ni kuhala. Viđala sam ju na tržnici onako u vezicama, debele peteljke, tamno i žilavo lišće... i nije mi bilo jasno što će mi pored fine i nježne blitve, raštika.

I tako sam se odlučila baš za to.



Prvo sam napravila uzljevak, jednu kišnu nedjelju za kasni doručak. Dugo se spaavalo i dokasna bdjelo. Malo je izazvalo, jutarnje nakuhavanje lagano čuđenje, no nakon buđenja svi su se dovukli u kuhinju i uzljevak je nestao. Uživali smo. Nisam ništa promjenila.

E, za ovu juhu ili varivo od ječma i poriluka trebalo je više hrabrosti. Poriluk volimo na razne načine, ali ječam... malo sam se bojala kako će na to gledati moji gladuši. Za svaki slučaj kupila sam kobase da se utješe ako im ne bude išlo. Prvo je došla kćer kasno poslije podne, nosek u lonac i pitanje, u čemu to plivaju kobase? Onda je zagrabila žlicom i jedno vrijeme mirišala sadržaj, pa onda liznula vrh žlice i onda.... u trenu je polizala cijeli tanjur! A ja njoj, hej pa sad će ti doći kući i brat i on mora večerati,
Dođe kući brat i ponovi se isto, zuri u lonac, beskonačno dugo miriši sadržaj, liže vrh žlice i onda u trenu sve pojede. Zaključak, ludilo od čorbe, kažu to praviti jednom tjedno!


I na kraju Japrak, to fenomenalno jelo, meni do sad nepoznato, savršeno harmoničnog okusa, čak elegantno, ove skoro crne sarme djeluju mistično, a sve skupa se krasno slaže sa suhim mesom. Uz put, nije teško kao filovana paprika ili sarma od kiselog kupusa, Šta sam promjenila, malo, ja sam ipak skuhala svježe paradajze i usitnila ih štapnim mikserom i time zaljevala. Stavila sam malo suhe vratine i jednu crvenu rog papriku za miris. Malo crnog vinčeka i komad svježeg kruha, mmmmmm!
Kraljevsko jelo!
Snježo, hvala ti na ovim receptima, švrljat ću i dalje po tvom blogu i učiti.


Broj komentara: 16:

  1. Sva tri jela izgledaju i više nego odlično! :) lijepe fotke!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična odluka za odabir jela. Malo me iznenadio tvoj stav prema ječmu, meni je najdraži u maneštri kombiniran s grahom i krompriom i to mi je zapravo najdraža maneštra. Nisam ga kombinirala s porilukom, ali ovo što vidim kod tebe u tanjuru izgleda odlično.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlican izbor jela, jecam obozavam u svim varijantama:)a fotke su ti tako misticne i lijepe, pogotovo ova zadnja:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super jela si odabrala i sviđa mi se sistem odabira, manje poznata i do sada neisprobana jela. Vjerujem da ste svi uživali u nedjeljnom doručku uz uzljevak kao i kasnije u druga dva jela koja si odlično napravila i izgledaju jako primamnjivo. Slike su perfektne, za kraljevska jela kraljevske slike !

    OdgovoriIzbriši
  5. Da, dobro Branka kaže a ja? Ja sam ostala onako bez riječi, pomalo u šoku, .... prekrasno sve:) Hvala ti, draga Dunja!

    OdgovoriIzbriši
  6. jako mi se sviđaju ovi recepti koje si tematski izabrala, a izvedba je predivna

    OdgovoriIzbriši
  7. Jarpak cu i ja da probam..to je ensto bas novo, a izgleda da sam ga promasila kod Snjeze.Divan izbor;)

    OdgovoriIzbriši
  8. baš kako kaže Jasenka fotografije su prekrasne i baš mistične, volim dozu mistike na fotografijama, daju posebnu atmosferu! fenomenalna jela, probam! :D
    u zadnje vrijeme kad nešto skuham (a moji projatelji i bližnji znaju da volim eksperimentirati i da će kod mene probati nešto što nikad nisu jeli, kao što su npr. na rođendanu svi prvi put čuli za batat kad sam ga stavila na pizzu :D) zure u padelu, liznu sa blagim nepovjerenjem, a onda sve pojedu uz mrmljanje "mmmmm" :) to je čar :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Divan izbor a ova maneštra i do mene miriše jer obožavam ječam.Slike mistične.
    Uživam...

    OdgovoriIzbriši
  10. I ti si odabrala uzljevak od tikve, baš kao i ja, samo sam ga ja nazvala zlevankom i nisam tako zapekla. Nama je bila odlična, a mislim da je u tvojoj izvedbi još bolja jer ima krasnu koricu. Drugi put radim isto kao Snježa (pa naravno), ali definitivno finiširam kao ti.

    OdgovoriIzbriši
  11. odličan izbor! i ja volim isprobavati nepoznata jela. ovaj uzljevak mi se posebno sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve divno napravljeno i predivno fotografisano... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odličan odabir,sve prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  14. Sve je prekrasno, slike fantasticne :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails