ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

Vrtne šparoge na pizzi





Danas za ručak svi navijaju za pizzu. Ne volim baš raditi pizzu u običnoj pećnici, kad već u vikendici imam krušnu peć, no pritisak na mene da ju radim baš danas, bio je golem. I šta mi je onda činiti... pa raditi.



Kad je glasanje bilo gotovo glede sadržaja i koje će se raditi, jednoglasno – mješanu. Meni je to jedna od gorjih! I mislim si, neka vam bude, ja radim sebi jednu novu. Pitam; hoće još tko novu, svi jednoglasno, NEĆEMO! Pa dobro, nema problema.



Prvo nešto o tijestu. U zadnje vrijeme radim neko tijesto za koje sam dobila malu dobronamjernu poduku od jednog profi pekara. Pa profić meni kaže, važne su dvije stvari, prva, uvijek sve važi, nemoj se praviti važna; ja sam to radila sto puta, znam i bez vage, sad bi ti reko što znaš ali neću jer sam fin, nemaš pojma, VAŽI. Drugo važno pravilo, kvasno tijesto treba odležati, što dulje, to bolje, naj bolje preko noći na hladnom.

Pa konačno evo tog recepta za 4 manje pizze ili 3 veće, malo je možda čudno, no ja se toga držim i meni je ok.


250 g hladne vode izvagati i u nju nadrobiti 15 g svježeg kvasca, malo promješati da se rastopi, pa dodati 10 g šećera i 10 g soli, promješati i dodati 500 g brašna. U zdjeli sve promješati da se sve sjedini, istresti na radnu površinu i ručno zamjesiti da bude glatko (oko 5 minuta). Zdjelu malo premazati uljem, odložiti u nju loptu tijesta i pokriti nekim najlonom. Nakon sat vremena ponovo premjesiti tijesto, pa to ponoviti još 2 puta. Tada tijesto ostaviti na hladno više sati ili preko noći. I to je to, pizza, kruh, pecivo... sve iz toga.

Drugi dan (meni je bilo isti) tijesto razdijeliti na 4 jednaka dijela, (ili 3), odrezati 4 masna papira za pečenje i na njima prstima rasporediti 4 kruga. Pokriti krpom i ostaviti pol sata da se tijesto digne.



Nadjev za “moju” pizzu: namaz od crnih maslina, 2 fete pršuta, malo topljivog sira, malo plavog sira, blanširanih vrtnih šparoga oko 200 g, šaka ili dvije pečenih mini rajčica (ja ih imam u frižideru u kontinuitetu u flašici) palo papra i maslinovog ulja.

Na razvaljano i dignuto tijesto prvo namazati pastom od maslina, pa na sitne trakice narezan pršut, nadrobljeni sirevi, šparoge, rajčice, pokapati uljem. Peći u jako zagrijanoj pećnici 10 – 12 minuta. Provjeriti sredinu.

Broj komentara: 12:

  1. Iz "aviona" se vidi da je ovo testo savršeno a pizze ovakvog sadržaja OBOŽAVAM!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično testo a pica komplet izgleda - preukusno! BRAVO!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tijesto ti stvarno odlično izgleda, a meni se jako sviđa i ovaj tvoj nadjev. Ni ja ne volim baš tu klasičnu miješanu pizzu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. jeste neobičan postupak dodavati kvasac u hladnu vodu, pa još odmah so. Ja moju picu pravim isključivo od testa koje stoji par dana u frižideru u kesi. Čula sam da u picerijama pravim nikada neće služiti picu ako nema testa od juče. Jednostavno kažu da pice nema više i da se dođe sutra. Ovi nadevi su fantastični.Molim jednu za poneti!

    OdgovoriIzbriši
  5. O ja bi definitivno glasala za ovu tvoju verziju sa šparogama. I meni je miješana tako bezvezna pizza. :)
    Iako uvijek sve važem kod pripreme tijesta, nisam išla toliko daleko da važem vodu i kvasac. Ovaj postupak mi je potpuna novost i moram ga isprobati. Pa kad već profići dijele svoje tajne bila bi prava šteta na iskoristiti ih. :)
    Divna ti je pizza, upravo neodoljiva. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmmmm..jako jako ukusno izgleda, pasala bi sad jedna kriškica nakon prve jutarnje kave svakako..Super, super fino izgleda, a šparoge su definitivno točka na i...

    OdgovoriIzbriši
  7. ni ja ne volim baš miješanu, a što više povrća na pizzi to je ja više volim, pgotovo sa ovom tvojom fenomenalnom kombinacijom, apsolutno mi je ukusu :))). Druga stvar, za mene pizza nije pizza ako nema rajčice, bilo da je passata ili svježe pečene. Čude me ove prekrasne vrtne šparoge, su iz uzgoja? Zar nisu deblje inače? :)

    OdgovoriIzbriši
  8. @ Drago mi je da vam se sviđa ova gotovo "vege" pizza, ono malo pršuta je tek toliko za bolji okus, a može i bez toga.
    @ Nevena, imaš pravo, izgledom gotovo da su divlje, no ipak su vrtne, nema one intenzivne gorkaste arome, ali su sasvim ok. Kaže mi striček koji ih donosi na tržnicu da je lani nabavio sjeme iz Italije, baš ciljano da podsjeća na one iz prirode. Još kad bi pogodili i aromu!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasne slike koje redovno izmame uzdah. Divna kombinacija kvalitetnih sastojaka. Tapenadu od crnih maslina kao nadjev za pizzu sam koristila više puta, a i pesto od bosiljka je također fantastičan 8i izvrstan u kombinaciji sa svježom mozzarellom, preporučujem). Pizza je blaženstvo uvijek, a ovakva je dvostruko zadovoljstvo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasne fotke!!
    Što ti je drugo preostalo nego napraviti ovu divotu, bravo!! Sigurno su svi bili oduševljeni, a o pizzi iz krušne peći sanjam :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Super savjet za tijesto za pizzu si dobila i isto tako ga primjenila, tijesto izgleda predobro i jako lijepo.
    Ljubitelj sma pizze i kao da mi je svaka dobra, samo da je pizza, ali ako bi me netko pitao koju želim onda želim ovu tvoju. Odlično si je iskombinirala i napravila, baš mi se jako sviđa !
    A slikice su me skroz osvojile, divne !

    OdgovoriIzbriši
  12. Moj dragi je kao studenr radio po picerijama i pravi slicno testo (retkooo) na slican nacin, mada je njegova za nijansu hlebastije. Ovo mi uopste ne deluje tako i bas moram da probam da napravim...Odlican toping!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails