subota, 21. svibnja 2011.

Salata od pečenih rajčica i patliđana s grahom


Što su dani sve topliji, to nam je tanjur sve hladniji, bar bi trebalo tako biti.
Evo jedan takav "hladan" tanjur, jedna u stvari salata od pečenih mini rajčica, pečenih patliđana i kuhanog bijelog graha.



Mene moje prijateljice često pitaju, šta kuham, pa kažem, kuhano povrće, dinstano, salata ova ili ona, a odgovor je uvijek, pa ti postiš? Ne, ne postim, nego uživam u veličanstvenim okusima, kao što je na primjer ova salata, topla ili hladna.



Posebno volim te male paradajziće, tako su puni okusa i arome, pa kad se još ispeku, taj okus ne može zamjeniti a ma baš ništa. U vatrostalnu posudu oprane rajčice rasprostrem u jednomm sloju, posolim i malo pokapam s maslonovim uljem. Staviti ih u pećnicu na 180 st. oko 25 minuta, odnosno dok se ne ispeku i sok ne reducira.



Patliđane ispeći s korom, pa kad su mekani, izvaditi im meso i na ulju i češnjaku malo ih prodinstati da ispari tekućina i da se intenzivira okus.



U tanjur servirati kuhani i ohlađeni bijeli grah, pečene rajčice i patliđane. Začiniti s malo papra, po potrebi dosoliti, doliti koju kap maslinovog ulja i balzamičnog octa. Dobro će doći i koja maslina i komadić sira. Domaći bijeli kruh koji je još topao umakati u tu divotu od povrća i uživati. Dobro nam došlo ljeto.



Broj komentara: 12:

  1. uh, uh, ovo je prava divota! Obožavam i patlidžane i pečene rajčice...zapravo, kad bolje razmislim, ne postoji baš mnogo povrća kojeg ne volim :) možda grašak.
    Fotke su prekrasne

    OdgovoriIzbriši
  2. Sta je to sa nasim ljudim, ako nemas meso na tanjiru, odmah te cudno gledaju!
    Ja trenutno uzivam u povrcu koje mogu da nadjem na pijaci, razne kombinacije smialjam svaki dan i odusevljena sam sta sve moze da se spremi samo malo masta da se upotrebi.
    Divan Vam je ova salatica, jednostavna, a prepuna ukusa.
    A slike su Vam fenomenalne!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno, puno okusa i arome, volim takve salatice..Slikicama sam odušeljena, krasne su ove korice kruha što se motaju oko zapečenog povrća...

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam ovakva lagana i zdrava jela. Mogla sam si točno predočiti okuse i mirise iz tvoje kuhinje dok si spremala ovo jelo,divno izgleda!
    Ugodan vikend i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je idealno, zašto tako nešto ne možemo naći nigdje, baš nigdje ni u jednom hrvatskom restoranu? Sram ih bilo! Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam ovakvu hranu a fotografije su čarobne :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ove godine sam unela chery paradajz u našu kuhinju jer mu je cena malo pala, a na pijaci se još jeftinije nađe ako se kupe oni paradajščići koji su otpali sa peteljke čak evro manje. Ovi pečeni mi se jako dopadaju. Pravi ženski tanjir! Prelepo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Uh Dunja opet sam jako gladna :). Ovo je predivan obrok, tako finih i punih okusa. Rajčice obožavam, patliđane nešto manje ali svejedno ih volim, u ovoj kombinaciji i na ovaj način pripreme sigurna sam da su oboje jako, jako ukusni. Uz fini domaći krušćić posebno. Bilježim za slijedeću subotu i isprobavam. Odlično si servirala i prezentirala.

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasno, na ovome bi mogla živjeti, a fotke su ti neodoljive i tako otvaraju apetiti. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Hvala drage moje na posjeti i komentarima.

    OdgovoriIzbriši
  11. Joj, ako kažem da mi sline cure oće to biti nepristojno :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails