nedjelja, 29. svibnja 2011.

Rolat od spanaća by Jelena



Za igricu Kuvariacije, izglasan je recept Rolat od spanaća. Ja se rijetko ukuljućujem u te igre, jer jedostavno, vrijeme me pregazi, ne stignem i... no nema veze, ovaj put se uključujem. Recept za ovu deliciju napisala nam je draga Jelena s bloga “Foodforthought”, negdje pred Uskrsno vrijeme. Napravila sam ga više puta, jer čim sam ga vidjela, znala sam da će mi se dopasti. Nisam ga svaki put fotografirala, a doživio je i neke male izmjene. No idemo ispočetka.





Ja posebno volim kombinaciju špinata i jaja. To mi je nekako spoj koji me oduševljava, i ovu roladu , obzirom da je prošao “Uskrsni svečani ručak”, ne znači da svečani obroci nisu poželjni. Da pače, ja sam pobornik svečanosti, ukrašavanja, posebnih namirnica i to sve za recimo sasvim običan doručak. Zato kad sam ugledala tu roladu, znala sam da je to nešto za mene, jer mi taj recept pruža i puno variacija na temu. Zato su i male izmjene od originala i nadam se da će Jelena razumjeti o čemu se radi i neće zamjeriti. Nisam pogledala, možda pravila igre i ne dopuštaju izmjene, no šta je, tu je.

Mene je ta rolada “odvukla” u kolekciju recepata za hladne zakuske, nešto, fino, polutrajno, što stoji koji dan u frižideru, da se lijepo reže i može aranžirati sa salatama. Osim špinata, glavnu ulogu igraju jaja, pa kad je već dobila tu ulogu, htjela sam da u presjeku već vizualno da se naslutiti. Znači sredina nekakvo žuto (žutanjak), pa bijelo, pa zeleni omotač, špinat koji sve sjedinjuje. U sve to skupa nisu mi se uklapali šampinjoni, pa sam ih preskočila. Šunka je dobro došla i ona čini uz žutanjke središnji najvažniji dio. Bijeli sloj su kuhano bjelanjci i sirevi i ono zadnje je biskvit sa špinatom.



Za zeleni biskvit je potrebno:
· 4 jaja
· 150 g gustog punomasnog kiselog vrhnja ili mileram
· 1 žličica soli
· 1 žličica praška za pecivo
· 5 žlica oštrog brašna
· 400 g špinata, odnosno 170 g skuhanog i dobro ocjeđenog


Odvojiti žutanjke od bjelanjaka, istući snijeg, u njega dodati sol, žutanjke, brašno i prašak, vrhnje i sitno nasjeckani skuhani špinat i dobro ga rukom stiskati da se iscijedi i posljednja kap tekućine. Biskvit rasprostrti u tankom sloju na papir za pećenje u nekom plitkom plehu. Peći na 180 st. oko 15 minuta. Pripremiti navlaženu i čistu kuhinjsku krpu, pečeno tijesto izručiti na krpu, odvojiti papir od tijesta i sa krpom ga zaviti u roladu i tako ohladiti.

Za središnji nadjev je potrebno:
· 4 tvrdo kuhanih žutanjaka
· 180 g prešane šunke
· žlica semfa
· 2 žlice maslaca
· sol i papar
Sve sastojke odjednom stviti u neki kuhinjski procesor i usitniti u kremu. Pripremiti rastezljivu plastičnu foliju, nadjev staviti na foliju i zamotati ga tom folijom formirajući kao neku “kobasu”, pa odložiti u frizer da se dobro rashladi.


Za bijeli dio:
· 4 tvrdo kuhanih bjelanjaka
· 2 žlice maslaca
· 100 g fete
· 100 g nekog krem sira ( Dukatino ili sl.)
· malo soli
(zašto svuda stavljam maslac, zato da se nadjev na hladnom što bolje stisne i da se da lijepo rezati)





Isto tako i ovaj dio nadjeva usitniti u procesoru i odložiti ga na hladno. Kad se sve dobro ohladilo, razmotati biskvit, preamazati ga bijelim nadjevom, u sredinu položiti žuti dio koji smo izvaduli iz frizera i maknuli tanku foliju. Stisnuti rukama zeleno tijesto da se formira oblik rolade, zamorati ju u aluminijsku foliju i odložiti na hladno.
Uživali smo u ovoj deliciji, i ja, moji ukućani i moji gosti. Hvala Jelena na ovoj inspiraciji.

23 komentara:

  1. Dunja, tvoj rolat je odličan ! i sviđaju mi se izmjene koje si napravila. I mene je rolat kod Jelene na prvu privukao, i zbilja je super. Radila sam ga po originalu ali vrlo rado ću isprobati i tvoju verziju sa jajima. Jako mi se sviđa kako izgleda ovako u tri sloja i tri boje. Posebno prekrasno je tijesto koje je kod tebe tako lijepo, zeleno....., super je !

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja obicno ucestvujem u igrici ali ovaj mesec me, kako ti kazes, vreme pregazilo. Sledeci vikend ocekujem drustvo pa sam tad planirala da ga isprobam.

    Svidja mi se ova tvoja podela na boje, a kako sam sa pecurkama jos uvek na vi najverovatnije cu "ukrasti" ovu tvoju izmenjenu verziju. Daj mi samo reci koje ti je velicine pleh, svidja mi se sto je ovako lepo obuhvatio fil.

    Divne fotke!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. O kako lepo izgleda.Spanac volimo da jedemo ,pa eto jos jedna ideja:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Za mene je ovo pravo malo umetničko delo!

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Mihaela, pripremila sam pleh dimenzija 20x30 cm, no nije bilo dosta materjala da se razvuče po cijeloj površini, jer sam htjela da je debljine oko 1 cm. Jednostavno sam popunila malo više od 2/3 pleha, i nakon pečenja nožem obrezala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Dunja ovo jelo izgleda;SAVRŠENO!
    Ostala sam bez teksta,sve pohvale!

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlično je vidjeti različite verzije jednog istog recepta i ova tvoja je fenomenalna, oduševljena sam. Jako lijepo spojeno, ne samo estetski, već i okusima :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dunja, očarana sam, ali u potpunosti očaana ovim rolatom. Eto zašto mi drugi nismo umetnici. Čovek se rodi kao takav da u svemu vidi inspiraciju. Prelepo. Nigde nisam videla sličnu ideju. Božanstveno. Vrsna kuvarica, savršeno si uklopila debljiu slojeva, količinu fila, da sve izgleda savršeno na preseku. Ovo beležim i isprobavam! Tako nastaju novi recepti!

    OdgovoriIzbriši
  9. Dunja, Vasa varijanta mi je genijalna! Obozavam mesavinu zumanaca i senfa i sledeci put cu isprobati po Vasem receptu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako lijepo izgleda, jedan od ljepših danas viđenih!

    OdgovoriIzbriši
  11. Jutros vidim svugdje rolate, i ne znam koji mi je ljepsi, svaka izvedba odlicna, svaki me je odusevio. Vasa izvedba je prekrasna, boje su ocaravajuce! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  12. Savršeno lijepo izgleda. Dopada mi se što si ga ostavila bez bijelog premaza. Prekrasno je draga Dunja, a na tvojim fotkama dobija još više na privlačnosti.

    OdgovoriIzbriši
  13. JAKO mi se dopada. I nacin kako si podelila jaja u unutrasnjem delu (belanca + sir, zumanca i sunka), i narocito kako izgleda na preseku. I narocito mi se dopada kora koja je punacka, ja sam tu kolicinu smese nanela na veliki pleh od rerne, i kora je ispala prilicno tanka. U svakom smislu - PRELEPO si ga napravila!

    OdgovoriIzbriši
  14. Odusevljena sam izgledom i ukusom (i bez probanja vidim da su sastojici dobro ukombinovani) ove varijante rolata. Estetika na delu. Svaka Vam cast...

    OdgovoriIzbriši
  15. Moram ti priznat da sam ostala zapanjena i to dvaput: prvi puta kada je Jelena objavila recept, a drugi puta tvojom izvedbom! Savršenstvo bez mane :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Čisto savršenstvo a moram priznati da mi se i nadjev naročito sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  17. Danas sam bas uzivala dok sam obilazila vase blogove, sve ste jako lepo uradile zadatak ...ali ovaj rolatic je poseban po preseku, genijalna ideja da se na ovakav nacin "spakuje" nadev i mislim da cu jednom upravo ovako isprobati!;)))

    OdgovoriIzbriši
  18. @ Svima hvala na posjeti i pohvalama za ovu roladu koju nam je Jelena podarila.

    OdgovoriIzbriši
  19. Apsolutno savrseno. Odusevljena sam izgledom ovog rolata i skladom boja. i ja sam veliki ljubitelj jaja i spinata ili blitve a bo'me i ovakvih rolata. Slike su fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  20. Svaka čast Dunja, ovo je savršeno kombinirano i prezentirano. Jako mi se sviđa presjek i igra bojama, a okuse mogu samo zamišljati.:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Predivno, vrlo inspirativno i konačno drugačije od klasičnih rolata, Bravo!!!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails