nedjelja, 2. siječnja 2011.

Voćna salata u paketu



Jučer sam išla na neko zgodno druženje i svatko je dobio zadatak da nešto ponese od kuće da pridonese zajdničkoj večeri. Kad sam pitala što da ponesem, domaćoni su stali u jedan glas vikati, samo nešto malo, sitno, osvježavajuće, lagano svi smo se prejeli. Neka to bude desertić, kažu, ali nešto zgodno.



U frižideru mi nije ništa ostalo od laganih deserata, sve ono, komad po 500 kalorija, imam samo finu voćnu salatu, od agruma, kivija, ananasa i banana. Onda si mislim, kako ću je nositi, u flašama, zdjeli, ma nema šanse. I ne preostaje mi drugo, nego joj promjeniti agregatno stanje.
Lijepo sam ju ukrutila, kako? Evo ovako:

Za jednu ovakvu kutijicu potrebno je:
  • 500 g voćne salate
  • 30 g škrobnog brašna (gustin)
  • 1 list želatine ili 5 g
  • 70 g gotovog marcipana
  • malo kakaa


Prvo voćna salata, dobro je da je prije izmarinirana da je tekučina postala gusta i dobro začinjena po osobnom ukusu. Zatim odabrati neki "kalup". Ja sam uzela kutijicu od nekog čaja, a unutrašnjost obložila s najlonskom vrećicom. List želatine istrgati na manje komadiće i preliti s malo hladne vode da se namoči. Voćnu salatu odmjeriti i staviti u nekom lončiću na vatru. Prije nego je prokuhalo uliti u nju škrobno brašno razmučeno s malo vode. Čim prokuha i zagusti, skinuti s vatre i umješati ocijeđenu želatinu, te odmah masu izručiti u pripremljen kalup. Ohladiti, i staviti u frižider na nekoliko sati.



Kad se steglo, oprezno škarama odrezati kutijicu da se lakše izvadi sadržaj. Za mašnu uzeti malo marcipana i obojiti ga s nešto kakaa i složiti mašnu. Zašto sam uzela i škrobno brašno i želatinu, sama želatina ne reagira dobro na agrume, kivi i ananas, pa uz minimalni dodatak škrobnog brašna stvar funkcionira. Sve u svemu, nije loše ispalo, to mu ga dođe kao neki voćni pudig. Kad ću to sljedeći pu raditi, kao prilog ću poslužiti jednu finu vinsku kremu od žutanjaka i puno vanilije. I paket je bio spreman za put.




Broj komentara: 13:

  1. Ovo su definitivno slatki paketici, odlicna ideja i nadam se da se je drustvu svidjelo! Ujedno sve najboljei svako dobro zelim!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Totalno šašavo i prelepo! Bravo Dunja, za tebe nema nemogućih zadataka :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Koja fora, bas slatko!!!
    Taman kad pomislim da sam sve videla ono novo iznenadjenje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma vidi se...likovnjacke vjestine u punom pogonu :) Ovo je stvarno nesto posebno! A mogu tek misliti kakve su bile reakcije drustva...

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno izgleda - tek mašna! Ali to je opet 1000 kalorija po grizu, zar nije? Ali znaš ono, sve što je dobro ili deblja ili je ilegalno.

    OdgovoriIzbriši
  6. I više nego šašavo!! Šta drugo da očekujemo od jedne umetnice nego ovakvo savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
  7. umjetnički napravljeno, svaka čast, preljepo i naravno fino, a kalorije tko više broji ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Pa zna se da si umjetnička duša, samo tebi bi ovako nešto palo na pamet. Savršeno! Čestitam!

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Svima, ma da ovo je stvarno bila luckasta šala, još zaostaci od novogodišnjih provoda. Društvance je bilo iz umjetničkih krugova i svatko se potrudio da doprinese nešto u tom humorističkom smislu. Bilo je i smjeha, jer je bilo i urnebesnih prizora koji nisu baš za javnu objavu na blogu, ali znam da si možete zamisliti o čemu se radi. To je u stvari lagani uvod u karnevalsko vrijeme. Što si stariji, to si luckastiji, blago meni!

    OdgovoriIzbriši
  10. super ideja i super napravljeno, bravo Dunja !
    Voće si odlično upakirala, a mašna mi je tek oduševljenje, kako si je uspjela samo ovako lijepo napraviti, meni se čini da bi mi sve nekako popucalo. Originalno i predivno !!

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlična ideja i izvedba, paketiči izgledaju baš savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails