petak, 18. lipnja 2010.

Sorbetto od jagoda u čaši ili sendviću


Kako jagode ulaze lagano u zadnju trećinu berbe, žurim da što više napravim, što za odmah, što za zimu. Jedna od mojih omiljenih slastica je sorbetto, a naročito od jagoda. Meni nikako ne odgovara za moj osjetljivi želuček ili što ja znam za što, ledeno i masnjikavo. Tako da mi ne odgovara sladoled, ali sorbetto je nešto za mene. To je u stvari smrznuta kaša od voća, u ovom slučaju od jagoda, ne pre slatka, osvježavajuća, a aparatom je led izlomljen i pretvoren u ledenu kremu. Rado bi liznula koji pravi sladoled, ali na žalost ne smijem. Pa evo mog sorbetta.


Volim ga napravit dosta, spremit u frizer u plastičnim posudama, a i ovako između dva vafla. To su oni vafli koji se rade u aparatiću, a mogu se i kupiti gotovi. Ovi moji su domaći.


Mislim da se kvalitetni sorbetto ne moža napraviti bez aparata, ili barem ja ne mogu. Ostaje previše u ledenim listićima i izostane tekstura kreme. Recept je vrlo jednostavan. Treba prokuhati 2,5 dcl vode sa 200 g šećera i ohladiti. U tu tekućinu staviti sok od jednog limuna i kašu od 700 g jagoda, koje smo štapnim mikserom usitnili. Masu staviti u vrećicu i ostaviti u frizer na 2-3 sata do granice smrzavanja. Tada masu izliti u aparat za sladoled i kad se počne sorbetto zgušnjavati (otprilike nakon 20 min), dodati lagano umućen jedan svježi bjelanjak, ostaviti da aparat radi još koju minutu i gotovo. Sorbetto pohraniti u plastične posudice i čuvati ih u frizeru a prije posluživanja držati ga sat vremena u frižideru.
Mi se poslužimo odmah kad ga napravimo.










Broj komentara: 9:

  1. Mmm, jako mi fino izgleda ova vocna poslastica "zarobljena" u sendvicu izmedju dva vafla...ideja mi se bas svidja, kao i celi receptic.;)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim jagode, i želim ih konzervirati na neki način da ih imam kada prođu. Ovo izgleda jako fino. Sviđaju mi se i vafli.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nemam taj aparat za sladoled ali ovaj sorbetto je tako primamljiv i osvježavajući.

    OdgovoriIzbriši
  4. @ svima, ova žarko crvena boja izgleda kao umjetna, ali naravno nije. Obični sladoledi u koje ide slatko vrhnje poprime roza boju, a ovdje je sama jagoda. Drugo, danas sam pravila sorbetto za jednu dobru prijateljicu koja ima problema sa povišenim šećerom, a radila sam ga sa stevijom koja "glumi " šećer. Odlično je ispao, nema razlike.

    OdgovoriIzbriši
  5. Stvarno odlično i jako mi se sviđa, idealno za ove pasje vrućine. I podatak o stevii mi je dobrodošao, jer se ja nekako nikako nakaniti upotrijebiti je u slatkišima, iako je već dugo vremena koristimo i za zeleni čaj koji redovito kuhamo i za kavu.
    Fotke su ti mrak. Ideja za sendvič me oduševila, izgleda da jedino ja nemam tu napravu za vafle! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Tadeja, ma aparatić, to je krntija od pred 30 godina, a možda i više. Malo smo ga koristili, nikad nisam došla do pravodg recepta za industrijski vafl, moji su uvijek gnjecavi, nemam pojma zašto. Teško se pere, i nije od teflona. Ovo na slici dobro izgleda, ali moram priznati to su samo manekeni.

    OdgovoriIzbriši
  7. Aparati za sladoled su zakom bar u mom slučaju kad klinci nisu htijeli jesti voće
    i onda bi trpala u sladoled sve voće do kojeg bi došla a bez konzervansa i sličnih stvari tako da radim i sorebetto ali nisam probala ovo s vrećicom pa onda tek u aparat vrijedi probati.Da i slikice predivne.

    OdgovoriIzbriši
  8. @ Dilajla, kućni aparati za sladoled su zapravo male unutarnje zapremine, i ako hoću više sladoleda napravit za neke goste, moram radit dva puta. To znači da onaj dio aparata koji se mora smrznut ne izdrži toliko. Tako da sam se dosjetila kako tome stati na kraj. Sladoledna masa se dobro rashladi tako da je sve u pola brže a kvaliteta ista. Aparat se tako poštedi a mogu napravit i dva put za redom.

    OdgovoriIzbriši
  9. Izvrsno !! i ja jako volim sorbeto i za osvježenje u tople dane mi je bolji od sladoleda. Do sada sam uglavnom birala sorbeto od limuna a ovaj sa jagodama izgleda fantastično. Ideja sa vaflima je super ! Sve mi prekrasno izgleda !

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails