Đem od tikvica, malo neobično, ali jako zgodno i upotrebljivo na razne načine. Okus je limunkast, i ako je netko pravio đem od kora od lubenice, ima sličan okus. Ima tikvica raznih vrsta, a najpodesnije su ove zelenkaste, jer je u njima najmanje vode. Ono što je interesantno, rekli bi da će se kuhajući raskašiti, no lijepo ostanu komadići.
Za jednu malu flašicu đema potrebno je 600 g očišćenih tikvica od kore i unutarnjeg koštičavog sadržaja, 250 g šećera i sok i ribana korica od jednog većeg limuna.
Kuhati i povremeno promješati dok tikvice ne postanu prozirne, a umak gust kao med.
Ovo je ujedno moja ulaznica za igru "Ajme, koliko nas je", pokrenula ju je Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under, a za ovomjesečnu domačicu izabrana je Dajana s temom tikvice.
Naknadni dodatak, inspiraciju sam našla na ovoj adresi, a možda će netko isto naći nešto za sebe na ovu temu.
Cijeli dan razmišljam što bih ja to zanimljivo mogla spremiti od tikvica, listam kuharice, nešto što bi i ovi moji momci jeli, prolazi mi kroz glavu svašta ali ovako nešto mi nikada ne bi palo na pamet...
OdgovoriIzbrišiNeobično i izuzetno zanimljivo. Ti nas, draga Dunja, uvijek prijtno iznenadiš!
Ovo samo tebi može past napamet! :)))
OdgovoriIzbrišiI ovaj tvoj džem definitivno moram probati! :)
Odlično Dunja ! Džem fantastično izgleda ! recept je super, gledala sam i ja nešto slično za napraviti, možda uz tikvice pridodati i neko voće, vidjet ću još. Ovo kako si ga ti napravila je zbilja izvrsno, svakako za isprobati !
OdgovoriIzbrišiDrage moje, vratite se na post jer sam dodala link na kojem sam našla puno recepata na temu tikvica. To je BBC goodfood, tamo nema šta nema. Otuda taj đem, doduše tamo je u kombinaciji s đinđerom, no ja sam se ipak odlučila za limun. Možda drugi put, vjerojatno bi boja cijelog đema bila svjetlija. Moji kažu da je đem ok, ali da ima vojničku boju.
OdgovoriIzbrišiOvo mi je totalno neobicno i ne mogu zamisliti ukus... Zanimljivo u svakom slucaju :)
OdgovoriIzbriši@ Branka, da znaš da sam te se sjetila kad sam radila ovaj đem. Proslistati tvoje postove na temu marmelada i sličnih oblizeka, pa to je jedna fantazija. Mnoge sam ih probala i pravi su hit kod mojih za doručak.
OdgovoriIzbriši@ maslinka, ako si kad probala slatko od zelenog dijela lubenice, ili čak od ruže, to je to, a i puno limuna, pa nekako okus je u tom smjeru.
Jednom, prije par godina radila sam nekakav pekmez s korom od lubenice, činjenica da sam to radila samo "jednom, prije par godina" dokazuje da mi se nije svidjelo. Ovo s tikvicama mi zvuči zanimljivo zato što je neobično, ali budući da ne volim tikvice, ne znam hoću li probati. Možda me svlada znatiželja, kao i u slučaju s korom lubenice, pa probam:)
OdgovoriIzbrišiVeoma originalno, ovo mi nikada ne bi palo na pamet...dodje mi da popapam onaj komadic hleba sa dzemom sa poslednje slike!;))))
OdgovoriIzbrišiDunja draga , evo ja se i danas vrtim oko tvog džema koji mi stvarno predobro izgleda (bez obzira na "vojničku" boju :) pa sam vidjela odgovor na komentar. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđaju i moje kombinacije koje ja uglavnom nazivam "marmelada" :). Iskombinirala sam i nešto sa tikvicama, ne izgleda ni upola tako dobro kao ovo tvoje, ali isprobati ću i objaviti ovih dana pa ćemo vidjeti kako stoji sa okusom.I ja sam ideju našla na jednoj engleskoj stranici (surfala sam i naletila i sada više ne znam gdje ali potražiti ću ponovno)i tamo zbilja ima puno ideja i recepata sa tikvicama.
OdgovoriIzbriši@ Sanela, ako ti se ne sviđa slatko od lubenice, onda ti se vjerojatno neće svidjeti ni ovaj. Moram priznati da ni ja nemam neku naročitu potrebu za slatkim, no svejedno volim svašta praviti.
OdgovoriIzbriši@ mignonne, drago mi je da ti se sviđaju neobične kombinacije, mene jako privlači nešto uvijek novo, ili u kombinaciji sa klasičnim.
@ Branka, veselim se tvojim novim marmeladama i jedva čekam što ćeš smisliti s tikvicama.
Ovo mi je veoma zanimljivo. Pomislila sam da se radi o slano-kiselkastom džemu, jer imam slično nešto sa patlidžanima. Slatki me je baš iznenadio i vrlo sam spremna da ga isprobam, u posljednje vrijeme imam volje da se bavim eksperimentiranjem sa kuhanjem džemova.
OdgovoriIzbrišiSve pohvale, prekrasna je ulaznica za igru.
Hvala ti na ovom neobičnom receptu. Meni je sve od tikvica super, naravno, pa sam sigurna da bi mi se i džem svidio.
OdgovoriIzbrišiBaš mi se dopada,neznam kako bi bilo da tikvice izrendam?
OdgovoriIzbriši