srijeda, 23. lipnja 2010.

Kruh s potpisom



Drage blogerice, ako se želite malo poigrati na godišnjem odmoru, samo izvolite. Ja se igram non-stop. Ako ne želite ili ste preozbiljne, nema veze, preskočite ovaj post.


Sve su modernije cipele s potpisom, pa majice s potpisom a da o taškicama ne govorim. E, kod mene možete naučiti kako imati kruh s potpisom. Nema ništa ljepše odnjeti kruh na poklon s nekim tekstom, recimo VOLIM TE. Evo što je potrebno:
  • laserska fotokopija imena ili nečeg što želite da piše na vašem kruhu
  • malo vate
  • nitro razređivač
  • izvaljana pločica iz gline
Ta tehnika se zove keramografika i koristi se u keramici kad se želi neki crtež ili tekst aplicirati na pečenu glinu, no mi ćemo aplicirati na svježu glinu, ne paljenu. Dakle, treba iz gline napraviti pločicu i ostaviti da se malo prosuši. Zatim uzeti pripremljeni fotokopirani tekst, prisloniti ga slovima na pločicu i namočenom vatom u nitro razređivač nekoliko puta preći po poleđini papira. Dignuti papir, i na pločici će se ukazati lagano ispisan tekst. Zatim nožićem ili nekim alatom odstraniti glinu oko slova. Dobit ćemo zrcalni tekst. Pločicu osušiti na zraku, odnjeti nekom da se ispali u keramičkoj peći, a ako se koristi fimo masa, dovoljno ju se ispeći u običnoj pečnici. Položiti pločicu na dno posude u kojoj ćemo peći kruh, i obavezno ugrijati i pleh i pločicu prije nego se stavi peći kruh. Tako se neće zaljepiti. Želim vam ugodnu zabavu.


Broj komentara: 17:

  1. Ovo je stvarno zgodno, vrlo originalna ideja i odlično rješenje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj genijalno, vec 100 godina planiram napraviti nesto takvo (plocicu), ali kako je jedina pec za keramiku u gradu za koju znam deinstalirana, ne znam kako da ju ispecem. Sta mislis da li bi obican glinamol (koga mogu ispeci u rerni, bio pogodan za kruh (posto se kruh ipak poslije jede, a glinamol...)?

    OdgovoriIzbriši
  3. @ Selma hvala ti.
    @ melrose, koliko ja znam, ishlapi sušenjem i pečenjem, trebalo bi se malo interesirati. Pitat ću malo, pa ću napisat.

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni je ova ideja genijalna, ja bih par različitih pločica s natpisima po potrebi (made by me, volim te, sretan rođendan...) Baš super, još sam o da nađem pečnicu za to ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. @ svima, raspitala se za fimo masu ili glinamol, NA ŽALOST IPAK NE. Kruh se peče na temperaturi koja bi polimersku glinu otopila do granice koja je nepoželjna.
    No, ako u vašem gradu nema ni jedan keramičar, a jako želite tako nešto, javite mi se na meil, pa ću vam iz ljubavi napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  6. kako dobra ideja. ovo može biti i super poklon za nositi u goste

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlična ideja, predobro mi ovo izgleda. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Dunja ti si srce, hvala ti, ali ja zivim kao sto znas (a mozda i ne znas:)), na Baltiku, tako da je to nemoguca misija (vjerujem da cu naci nekoga u blizini). Ipak veliko hvala jos jednom na dobroj volji!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. @ melrose, joj nisam znala, tako si mi blizu, a tako si daleko. Naći ćeš neko rješenje, vjerujem. Ako ikako mogu pomoć, tu sam.

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Dunja ovo je predobra ideja i nešto zbilja posebno !! Iskreno, ne znam da ću uspjeti izvesti ovo sa pločicom ali zapamtiti ću sigurno. Prekrasno je !!

    OdgovoriIzbriši
  11. Dunjče, predugo me nije bilo kod tebe!
    Idem sad pokušati manje više redom. Većinu postova sam pročitala kad si ih objavila, ali stvarno ljeti ne funkcioniram i zamrem. Ovaj kruh s potpisom i ideja me dojmila i znala sam da ću posjet započeti odavde!
    Fenomenalno izgleda, fotke mrak!
    Ne znam kad, ali moram to pokušati! :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails