srijeda, 16. lipnja 2010.

Domaći panettone


Domaći panettone, mlječni kruh, slatko pecivo... ne znam kako bi uopće nazvala taj topli i blagi kruh koji doručkujemo, a neki i večeraju. Uz mlijeko ili čaj, bijelu kavu ili samo kao malo nečega onako za prigrist, a zapravo se topi u ustima, to je zapravo kolač, makar je u njemu vrlo malo šećera.
Unatoč već vručinama, ja pečem kruh i ovaj slatki i običan slani. Svaki dan! Na to su me primorale pekare, gotovo sve od reda. Dosta mi je skupog i nekvalitetnog kruha. Grozim se pogledati malo bolje po kioscima, zaviriti na police... neću ni spominjati ime puzajućih beštije koja se mrzvaju svuda okolo. Vjerojatno je u nekim novijim dućanima situacija bolja što se tiče higjene, no nije mi pri ruci, a cijena je i tamo nesrazmjerno visoka s obzirom na kvalitetu.


Tijesto nije ni malo komplicirano, lijepo se ispeče, stoji bez problema nekoliko dana, nama ne stoji nego se brzo pojede a držimo ga u frižideru. Ide od mirodija samo korica od naranđe i limuna, a treba agrume preko noći potopiti u posljenu vodu da se dekontaminiraju a prije toga dobro oprati pod toplom vodom da se skine vosak.


Sadrži sasvim malo šećera, a slatkoću zapravo nose grožđice. Milina je vidjeti kako djeca doručkuju s veseljem, a znamo što su pojela.



  • 450 g brašna
  • 60 g šećera
  • 100 g ulja
  • 2 žutanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 80 g grožđica
  • 2 dcl mlijeka (ili malo manje)
  • malo soli
  • ribana korica od limuna i naranđe
Prosijati brašno u posudu, načiniti udubinu u koju stviti kvasac, žlićicu šećera i malo tople vode. Čim se zapjeni dodati sve sastojke osim grožđica. Mikserom sve umješati i ostaviti da odstoji pola sata. Još jednom dobro izraditi tijesto mikserom i tada dodati grožđice, tijesto lagano pobrašniti sa svih strana da se odvoji od stijenke posude, pokriti i ostaviti da se udvostruči. Nakon dva sata u prikladnu tepsiju obloženu papirom izručiti tijesto i lagano ga formirati po tepsiji. Još jednom ostaviti da se digne i zatim peći u zagrijanij pećnici na 200 st, a nakon 10 minuta, smanjiti na 180 i peći još 25 minuta, ako je potrebno, pokriti ga aluminijskom folijom da gore ne zagori. Probati testerom da li je pečen, štapić od ražnjića ili slično. Rezati tek kad se ohladi.





Broj komentara: 12:

  1. Vidi se po fotografijama da je mekan,unučići sigurno uzivaju...:)
    Ja sam takodje ljubiteljica domaćeg,i slanog i slatkog,posebno volim slatke varijante sa sto vise suvog grozdja.Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti si jedna stvarno bezobrazna žena! :* I ti i Dilajla! Od jutros me je ona mamila sa onim cimet kiflicama, a sada i ti! :))))))
    Jako sam voljela ove kruhove nekada.. Tradicionalno su se pravili za Uskrs, ne znam zašto samo tada? Ja ga odavno ne jedem, ne zato što ga ne volem, pa ću zato neko vrijeme dolaziti tu da parim oči, ako ništa drugo :)
    P.S.
    Malena je medena!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda kao pravi:), stvarno predivan!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dunja draga ovo je fantastično ! Kruhić tako dobro izgleda da sam ostala bez riječi. Volim inače panettone ali isto tako kada vidim onaj kupovni koji je toliko umjetan i umjetno miriše na kilometre više i nisam toliki ljubitelj. naravno, što nalazim kvalitetniji to mu je i cijena pretjeranija tako da od kupovine ne bude ništa. A sada nas ti počastiš sa ovim receptom i slikicama ......., opet kažem fantastično !
    A mali mišek na slikicama...., predivno !! šaljem pozdrav i pusu !

    OdgovoriIzbriši
  5. Bože dragi kako se slatko smijem, kako sam radosna:))) Djeca me razoružavaju, obožavam ih...
    Slažem se s tobom što se tiče ponude kruha po našim pekarama. Najgore mi je što su nekako prazni, a za crne znam da većinom stavljaju tu neku masu (čula sam i kakao) da ga oboje.
    Ja nastojim ne peći kruh jer ja mu ne mogu odoliti, pa jedem i previše1
    Panetttone je stvarno predivan!

    OdgovoriIzbriši
  6. Istina, napekli smo se pletenica i sličnih peciva za Uskrs, ali nema razloga da fina i zdrava peciva ne radim i dalje.
    @ Vera, je, jako je mekan i stajanjem ne gubi kvalitetu, suho grožđe mu daje osobitu svježinu i zdravu slatkoću.
    @ Nataša, bez brige, ne najedam se ja panettona, pojedem komadić i to je sve. Žao mi je što imaš zdravstveni veto na ove dobrote, no što ćeš, nije nam sve u životu omogućeno, nekom ovo, nekom ono. Ali znam da si ti jaka žena i možeš svemu odolit.
    @ melrose, hvala ti, prilično se po okusu i teksturi približio originalu.
    @ Branka, hvala ti na pohvalama, ja bi čak i reskirala koju kunu više da me ne straše oni silni E - ovi, te umjetna boja, te konzervans ovaj i onaj... da ja pojedem komadić, nema problema, ali mala djeca, to nema smisla hraniti ih s tako nečim, a i teško im je objasniti . NEMOJ TOGA PUNO POPAPATI, TO JE INDUSTRIJSKO. Zato ljepo domaći i znam da su mojeli nešto zdravo i svježe, a još gore malo tvojeg đema i to je divota.

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Snježa, naravno, ne smijem ni ja, ali vježbam snažnu volju. Sad vidiš, kako ne bi napravila kruh za takav osmjeh. Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  8. Very delicious panettone! Your child is so sunny and cute! Kisses

    OdgovoriIzbriši
  9. Mi to "jednostavno" zovemo milchbrot. To je bio omiljeni kolać moje bake Milice, a kao dijete ne mogu reči da sam ga posebno voljela. No, gledajući tvoje slike, točno si mogu doćarati okus i ne sumnjam da tvoja unučica uživa. Danas ga i ja volim i eto, sjećam se. Tako će i ona.

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Maria hvala ti
    @ Katarzis, pa naravno, dobro si me podsjetila, milchbrot, tako ga je zvala moja baka Ljuba, a ona je bila iz istočne Slavonije, gastronomski bogate.
    No, udala sam se za Talijana i sve se počelo nazivati talijanskim imenima.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja znam još najmanje dvoje koji bi razvukli ličeko u osmijeh poput osmijeha Smjehuljčice na gornjim fotkama da ih tvoj panettone dočeka ujutro na stolu!
    Daj joj pusu u moje ime, molim te, preslatka je!
    Mislim i panettone ti je mrak, ali .....! :))
    Obožavam vidjeti djecu za stolom i pri klopi ovako veselu! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. @ Tadeja, hvala, uživam u uživanju unučice, makar ona nije od kolača. Ne prolaze nikakvi slatkiši, kolači, čokolade, njen slatki domet je jedino pec bombon i to jedan. Ona papa meseko, voće i povrće. Tu na fotki je dugo morala gledati kako ja namještam objekt, malo ljevo malo desno, pa u nedogled. I mislila si je, idem to makar i pojest, pa da s tim završimo. Zato se tako fakinski smije. Dobila je pusu!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails