nedjelja, 14. kolovoza 2011.

Torta kremšnita





Evo mene nakon mjesec i pol dana.
Puno putovanja, puno kreativnog rada, više puta se vraćala i odlazila ponovo, doživjela prekrasnih trenutaka, a i onih od kojih boli glava!
"Udesila" sam si fotografski aparat! No dobro, ima i gorih stvari u životu. Mislila sam početi novu sezonu sa slikicama s putovanja, no ništa od toga, zato odmeh prelazim na
tortu kremšnitu.



Polovicom kolovoza kod mene se okupljaju čestitari, kuha se na veliko, slano i slatko, a za vas ovaj put ova tortica malo neobična, ali za preporučit. Ja sam definitivno od onih koja se ne oduševljava sa kremastim kolačima, šlagom, musevima... ali volim koncentrirane voćne okuse pa mu ga onda ovaj gornji žuti dio dođe kao ublažavanje onog crnog intenzivnog na dnu torte.


To crno je raznovrsno kandirano voće, po želji, a ja sam odabrala jednu smjelu kombinaciju; kandirani đumbir, marelice, grožđice i papaju. Ta kombinacija je prilično ljutkastog i intenzivnog okusa, no meni jako privlačno. Konačno, ovom tortom častim ne samo svoje goste, nego i sebe.



Prvo sam ispekla listove tijesta, svakog posebno. Tanko sam razvaljala otopljeno lisnato tijesto, naravno malo veće nego je kalup (24 cm) od torte jer se tijesto u pečenju prilično stisne. Zatim krema, u mlijeko izmješati mikserom žutanjke, šećer, brašno, može i vanilija. Kuhati do točke vrijenja, maknuti s vatre i umješati prethodno namočenu želatinu. Staviti na hlađenje. U hladnu kremu umješati tučeno slatko vrhnje. Kandirano voće samljeti u stroju za meso sa sitnijim rupicama te umješati rastopljenu čokoladu s maslacem. Ako je pre gusto, dodari žlicu, dvije žute kreme.


Na dno kalupa slagati koru lisnatog tijesta namazanog filom od voća, pa ponoviti još jednom, prekriti korom, pa izliti žutu filu i gore zadnju koru. Staviti na hlađenje u frižider na barem četiri sata.



Nakon slavlja i večere, uz čašu šampanjca i šniticu ove torte nazdravljali smo do kasno u noć i slavili moj rođendan!

Broj komentara: 19:

  1. Ovo cu da pravim najobaveznije.Imam u poseti drugaricu koja obozava kremaste kolace.Mislila sam da pravim krempite ali ovo izgleda mnogooo bolje;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Dunja, najlepse zelje za rodjendan i dobro nam dosla!;)) Nekako smo navikli da kremsnite budu kockaste, pa je ova tortica pun pogodak a posebno mi je zanimljiva tamna korica od kandiranog voca i cokolade, verujem da je bila veoma ukusna, pravi sladoled kad se fino rashladi.;)) p.s. nadam se da ce fotic uspeti da se popravi, ima sada tih ovlascenih servisa samo treba odabrati neki dobar...drzim fige!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tvoja osobnost je falila u ovoj našoj blogo sferi i dobrodošla ,torica je tvoja osebujna baš kako ti i priliči.Sretan rođendan..

    OdgovoriIzbriši
  4. dobro nam došla natrag : ja pak obožavam kremaste kolače, a naročito krempite i baš mi se sviđa ova tvoja smjela kombinacija! Prije mjesec dva sam otkrila kandirani đumbir i zaljubila se u njega :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš sam sretna da si ponovo sa nama, slažem se da si nam falila:)
    Obožavam kremaste kolače a tek kremšnite... tvoj prijedlog mi se jakoo sviđa i rado bih probala baš tvoju tortu, izgleda famozno, njamii:)

    Pusa velika i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Znaš da već neko vrijeme razmišljam da suprugu koji obožava kremšnite napravim kremšnita tortu. Ali stalno odgađam. Sad kad vidim tvoju realizaciju i još k tome poboljšanu verziju, krajnje je vrijeme da ju napravim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Srećan rođendan, Dunja. Lepo je ponovo te videti. Ovaj kolač me podseća na diplomatski krem o kome sam pisala pre nekoliko nedelja. Veoma slično, samo bez čokolade i lisnatog testa.

    OdgovoriIzbriši
  8. @ Dzoli, stvarno na izgledu ove torte stižu dodatni bodovi, a ova podloga se može i izostaviti.
    @ Mignonne, hvala ti draga na cestitci, a fotkić... vidjet ćemo. Sad radim s nekim zamjenskim.
    @ Dilajla, hvala ti draga
    @ Tamara, istina da je malo smjelo, moji pojedu ovo gore, a ja podlogu! I meni je kandirani đumbir mrak, malo gricnuti i na to gutljaj mineralne, savršeno osvježenje.
    @ Sandra, puno hvala, baš mi se sviđa ova blogo zajdnica, slični interesi a tako smo različiti, a sve u službi caritativnosti. Usput, na ovoj torti pojela sam samo mali dio ove podloge, a moji skinu žuto!
    @ Tamara, pa da znaš, baš mi je ta taorta nekako muška i zbog ove oštrije podloge.
    @ maxivida, pogledala sam malo bolje tvoj post "Dipolomatski krem", imaš pravo vrlo slično, ma skoro isto. Ima i kod mene u staroj bakinoj knjizi takva krema s kandiranim umješanim voćem a ona je to zvala "Ruska torta". Hvala ti na čestitci.

    OdgovoriIzbriši
  9. Dobrodošla natrag, nadam se da ćemo uspjeti vidjeti i slikice s mora...

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta izgleda stvarno dobro!!! Bas mi se dopada ta kombinacija krema za krempitu i sloja od kandiranog voća... Sigurno ima super ukus! :)

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Dunja, tako mi je drago da si opet tu i da si napunila baterije. Srećen rođendan i želim ti još mnogo ovakvih poslastica za sve buduće rođendane. Da ti život bude sladak i meden!

    OdgovoriIzbriši
  12. @ jubi, hvala, na žalost kartica neupotrebljiva
    @ Miki, hvala.
    @ Jelena, puno ti hvala na čestitci.

    OdgovoriIzbriši
  13. Srecan rodjendan! Jako mi je drago sto si ponovo sa nama. Torta je divna, i bas ono sto volim...kremasto i vocno :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Dunja, sa malim zakašnjenjem od srca ti želim Sretan rođendan ! uz najljepše želje. Drago mi je da si ga lijepo provela, uz čestitare, slavlje, šampanjac i ovu prekrasnu tortu !
    Ja pamtim tvoju lanjsku rođendansku tortu koja me oduševila pa i danas često navratim na taj post da je malo pogledam. Ova mi je isto tako odlična. Sviđa mi se ova verzija kremšnite, torta je sigurno jako ukusna i baš je efektna.
    Žao mi je zbog nezgodne sa fotoaparatom.
    I jako mi je drago da si ponovno ovdje, sa novim lijepim i toplim postovima.

    OdgovoriIzbriši
  15. @ Knjiški Moljac (oprosti ne znam ime) puno hvala
    @ Branka, ti si jedno veliko srce, hvala ti draga. Ja nisam bila neki ljubitelj proslava rođendana, no kako godine prolaze, vidim da ne smijemo ne iskoristiti svaku priliku za druženje i ljubav. Sve u životu je manje važno od toga. Da znaš da sam i ja pogledala onu lanjsku tortu, interesantno, ona je u stvari ista, samo što je voće na jednoj svježe i gore, a na drugoj sušeno i dolje. Ha, ludo, da me nisi podsjetila ne bi ni znala.

    OdgovoriIzbriši
  16. savršena je torta, šteta što je nisam ranije vidjela pa da nju napravim umjesto klasičnih kremšniti

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga dunja, sve najbolje za rodjendan, sa zakasnjenjem..:)Ovaj recept je vrhunski!

    OdgovoriIzbriši
  18. Nisam ih još napravila, ali imam osjećaj da će biti bolji od većine koje sam dosad probala! :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails