Stranice

ponedjeljak, 2. kolovoza 2010.

Savijača od nektarina




Radila sam štrudlu od jabuka, onu klasičnu, čak sam kupila gotove kore, što baš ne radim često, ali eto, trebalo je toga dosta napraviti a vremena malo. Imala sam mladih jabuka, očistila ih, naribala i ostavila da odstoje. No kad sam krenula s radom, preračunala sam se i za zadnju savijaču ponestalo mi je dovoljno jabuka i bilo mi je žao baciti tijesto. Otvorim frižider i gledam što ima da stavim umjesto jabuka. Ništa osim nektarina i to poprilično tvrdih.


Narežem nektarinu na manje komadiće i napravim zadnju savijaču i u strahu kako će sve plivati, stavim u pećnicu. Više puta sam otvarala vratašca da vidim šta se događa, ali ne vidim ništa neobično. Na kraju pečenja, jedva dočekam da se prohladi i zovem svoje degustatore. Ocjena 5+, kažu oni. Drugi dan sam morala radit štrudl od nektarina.


No, što mi je potrebno za jednu savijaču:
  • 3 tanka lista gotovog tijesta
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 3 žlice šećera
  • malo cimeta u prahu
  • 1 naribana mlada jabuka veća
  • 1 veća tvrđa nektarina (neoguljena)
  • malo ulja
List tijesta staviti na radnu površinu, navlažiti ga vodom i pokapati uljem. Na njega staviti drugi i treći list i sve isto napraviti s vodom i uljem. Na trećeg posuti krušne mrvice, zatim ribanu jabuku, komadiće nektarine, šećer i cimet. Zaviti i staviti peći na namaštenoj tepsiji.
Peći 25 minuta na 200 st.


Sigurno bi bilo dobro u krušne mrvice umiješati malo mljevenih i oguljenih badema, no to ću probat drugi puta.


Broj komentara: 11:

  1. Moram priznati da mi ne bi palo na pamet stviti nektarine u štrudlu, ali ovako sad kad vidim kod tebe kako dobro izgleda... morati ću probati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ni meni ne bi palo na pamet ali je fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  3. nektarine u piti.....odlicna ideja...nikada mi ne bi palo na pamet!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zvuci odlicno a izgleda jos bolje...hvala na novoj ideji, i sad sam se setila da nisam duuugo pravila ovakve pitice, pa eto dobrog razloga da se isproba.;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Ova savijača me oduševila, razmišljala sam već par puta o nektarinama u nekoj savijači ali nisam se do sada odvažila i staviti ih. Draga Dunja, za mene kao naručeno :). I savijača prekrasno izgleda !!

    OdgovoriIzbriši
  6. nektareine ne bi nikad umotala u štrudlu, no ideja je odlična i sigurno ubrzo isprobana kod mene

    OdgovoriIzbriši
  7. Mene ovakve pite nikada ne ostavljaju ravnodusnom.Breskve i kajsije su najbolje..:)

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja sam se bavila mišlju da pokušam i nikad mi nije bilo jasno zašto se breskve i nektarine tako malo koriste u kolačima koji nisu biskvit, poslagano voće i šlag. Vidim da je tvoj eksperiment savršeno uspio i svakako ću probati!

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Tadeja, ono što me oduševilo kod tog štrudla, je njegova boja i miris. Jabuke uvijek nekako potamne, a nektarine su dale neki ružićasti ton, a miris... samo ipak moraju biti srednje tvrde da se ne bi u pečenju sve raspalo.

    OdgovoriIzbriši