Ja radim ovaj kruh još od prošle godine, odnosno sad ga uglavnom radi moja kćer, kaže da si ne može više zamisliti pojesti nešto ujutro prije posla, osim njega. Popije čaj s medom, dobar komad ovog "kolača" i mirna je cijelo dopodne.
Ovi su fotosi još od devetog mjeseca pa prilažem i adresu posta na kojem opisujem sve o njemu, a i više od toga. Meni su omiljene ostale stvarčice od tog "tijesta", naročito bućnica, a radila sam i kekse. Što se tiče kruha, ja ga ispečem malo jače, bolji mi je kad se sjemenke malo zapeku na stranicama kruha. ponedjeljak, 28. veljače 2011.
subota, 19. veljače 2011.
Romanesco, čudesna biljka
Mene naravno ludo privlači njegov izgled, mogla bi satima gledati u male nakupine cvjetića savršeno raspoređenih, svjetlo zelene boje. Djeluje gotovo nestvarno i nemoguće da tako nešto izraste samo od sebe, meni ludo čudesno, a i vrlo je ukusan, malo čak i slatkast. Ima samo jednu manu, skup je. Valjda zato što ga ima malo, pa obzirom na količinu novca koju sam morala dati za tog ljepotana, iskoristim ama baš sve i od jednog od kile i malo više, napravim cijeli ručak.
Kad sam ga se dovoljno nagledala, narežem ga na cvijetiće i kratko ih blanširam, stavim u kipuću slanu vodu da kuhaju do tri minute. Izvadim ih na kuhinjsku krpu i ostavim da se hlade. U istu vodu stavim kuhati svo lišće i stapke. Kuhati otklopljeno i ne pre dugo da oastane zelena boja. Kad je kuhano, ocijediti, spremiti tekućinu, štapnim mikserom samljeti skuhane listove. Napraviti malu zapršku na putru, dodati samljeveno i doliti vode u kojoj se kuhalo. Začiniti vrhnjem za kuhanje.
TEMPURA ROMANESCO
FRITAJA ROMANESCO
srijeda, 16. veljače 2011.
Integralni voćni kruh s medom
Jako volim ovakav lagano slatki kruh s definiranim crnim brašnom, po mogućnosti s nekim suhim voćem, koji dugo traje a posebno je ukusan ako se drugi ili treći dan malo tostira i namaže maslacem. Uz čaj, za doručak ili večeru meni nema bolje poslastice.
Za mali pravokutni kalup 10x23 cm, potrebno je za tijesto:
- 120 g raženog brašna
- 120 g cjelovitog pšeničnog, grublje mljevenog
- 120 g bijelog glatkog brašna
- 15 g kvasca + žličica šećera
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlice meda
- 1 naranđa iz bio uzgoja
Za nadjev:
- 100 g krupno rezanih oraha
- 100 g krupno rezanih suhih smokava
- 1 naranđa sok
- 1 žlice meda
Staviti kvas da se rastopi, a u posudu izvagati brašna, dodati sve sastojke, koricu i sok od naranđe i 150 ml vode (možda i malo manje, ovisi o brašnu). Mikserom izraditi i ostaviti da se tijesto udvostruči. U međuvremenu grubo sjeckane smokve preliti sa malo vode i sokom od naranđe te zagrijati u lončiću skoro do vrenja. Dodati med i ostaviti da omekšaju. Primješati orahe i ostaviti da se ohladi.
Kad se tijesto diglo, staviti ga na pobrašnitu radnu površinu, lagano ga razvaljati i po cijeloj površini rasprostrti nadjev. Uviti, oprezno staviti u pleh u kojem smo položili masni papir i ostaviti da se ponovo digne. Zagrijati pećnicu na 180 st.C, staviti kruh u toplu pećnicu i peći oko 30 minuta. Provjeriti drvenim štapićem da li je pečeno. Ovaj voćni kruh ukusan je i prvi dan i drugi i treći...
Pretplati se na:
Komentari (Atom)













