subota, 15. prosinca 2012.

Božićni slatki kruh


Stiglo je vrijeme kolača i priprema za Božić. 
Moja dobra prijateljica koja živi i radi u Italiji, radi za svoju obitelj ovaj odličan slatki kruh ili kolač, a zovemo to još i Panettone. Divan je, mirisam, lagan, božanstven, nema nikakve filozofije, može ga napravit bilo tko, jedino što je ptrebno precizno vagati i držati se uputa o vremenu odležavanja. U kratko, radi se danas, peče se drugi dan. 


 Potrebno je:
  • 260 g glatkog brašna (ja koristim pol glatkog, pol oštrog)
  • 80 g šećera u prahu
  • 100 g maslaca otopljenog i prohlađenog na sobnu temperaturu
  • 3 cijela jaja (180g) lagano umućena
  • 5 g soli
  • naribana korica od jedne domaće naranđe
  • srž jedne mahune vanilije
  • 2 žlice ruma
Još je potrebno za kvas:
  • 8 g suhog kvasca 
  • 1 žličica meda
  • 70 g brašna
  • 80 g toplog mlijeka
Još je potrebno za posip po kolaču šećer u prahu, listići badema.




  1. Prvo u neku posudicu pripremiti sve za kvas od navedenih sastojaka, pokriti i ostaviti na toplom barem pola sata. 
  2. Zatim sve sastojke za tijesto izvagati i pripremiti.
  3. Prosijati brašno, sol i šećer u prahu.
  4. Jaja mutilicom malo izmješati i dodati rum, otopljeni maslac, koricu, sjemenke vanilije
  5. Sjediniti suhe sastojke, mokre i kvas.
  6. Mikserom dobro izraditi.




Činit će vam se da je tijesto prilično tekuće, no to će se promeniti. Pripremiti neki kalup i sa svih strana ga obložiti masnim papirom. Ja sam uzela okrugli promjera 23 cm. U njega uliti tijesto, prekriti nekim najlonom i staviti u hladnjak na 10 sati ili preko noći. Nakon tog vremena izvaditi ga na toplo mjesto otprilike sat vremena ili u pećnicu na 50 st.C. Tada ga posipati obilno šećerpm u prahu i listićima badema. Zagrijati pećnicu na 180 st.C i peći ga 30 minuta.



Ne volim fotografije odgriženih komada, no morala sam vam pokazati ovu predivnu spužvicu.


PS. dobila sam obavjest meilom da mi je s bloga nestalo 90 % fotografija. Kako sam bila mjesec dana odsutna i nisam bila u toku sničim, i stvarno nestalo. No nije nestalo naravno, nestalo je s URL poslužitelja koji je "crko", no nije crko moj folder pa ću ih vratiti, no to će malo potrajat, eto, žao mi je onih  koji su htjeli nešto pogledat. 


Broj komentara: 12:

  1. Kako lepo izgleda! A baš sam htela da napišem kako mi se naročito dopada ovaj odgriženi komad, kad sam pročitala komentar da ne voliš takve slike :-) Ipak ću reći - mnogo mi se dopada, jer se vidi fina tekstura i visoki kvalitet.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spužvica je stvarno prekrasna!! Ne volim inače prisvajanje tuđih običaja, ali panettone je jedna od iznimaka i blagdani su mi nezamislivi bez njega!
    Žao mi je zbog nestalih fotki :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan je i sav nekako prozracan, a kako tek lepo pada svetlo na njega, tamna pozadina mu daje prekrasan kontrast. Jako mi je zao zbog fotki, prvi put sada cujem da je tako nesto moguce, pa sam se bas zabrinula, nadam se da ces uspeti da ih vratis, bilo bi mi zao da nestanu zauvek.:(

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako fino izgleda i deluje sočno ne suvo što je u stvari i poenta kod ovakvih kruhova.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasan kolač, tako jednostavan i spužvast.
    fenomenalne slike.
    A primjetila sam i kod mene kao i na nekim drugim blogovima (npr. selmin cooketa) da je nestalo dosta slika. to mi nikako nije jasno. ne znam šta se dešava:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Što sam starija, to više volim ovakve profinjene kolače koji se lako spremaju. Nije da ne volim papati i one s puno fine kreme:)), ali ovakvi su mi baš super.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelep kolač, deluje sočan a tvoje slike nam uvek dočaraju svu njihovu lepotu...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovaj kolač me osvojio na prvi pogled i prvo čitanje i odmah sam ga zabilježila. Isprobati ću ga sigurno ! Sutra mi dolaze cure iz Dbk i prvo im pripremam pannettone po tvome receptu, a tijekom blagdana ću i ovaj kolač. Tijesto je prekrasno, a jako mi se sviđa i oblik okrugle torte. Fotkice su kao i uvijek prekrasne !

    Primjetila sam i ja da je dio fotkica sa bloga nestao, ali sam mislila da ti to sama nešto mjenjaš, žao mi je što se ovako dogodilo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Dunja, ti me uvik iznenadiš sa savršenim i meni nepoznatim receptima :) Ovo još do sada nisam radila i spremam si ga za probati :)
    Divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails