četvrtak, 1. travnja 2010.

Napolitanke sa pistacijima i kandiranim jagodama


Ovo je jedna fina domaća napolitanka, ne previše zahtjevna.


Recept sadrži neke đakonije do kojih je možda teže doći, ali ja sam sve našla u Zagrebu u najpoznatijem domaćem koncernu.


I kandirane jagode i pistaciji mogu se naravno zamjeniti sa bademima i nečim sličnim, recimo kandiranim naranđama.



Potrebno je:
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 3,5 dcl dulce de lece
  • 125 gr putra
  • 1,5 dcl slatkog vrhnja
  • 150 gr očišćenih neslanih pistacia
  • 100 gr kandiranih jagoda
  • 2 industrijske vafl podloge (oblatne)
Na pari otopiti putar s čokoladom i slatkim vrhnjem. Umiješati dulce de lece i grubo sjeckane pistacije i kandirane jagode. Kremu namazati na oblatnu i drugom prekriti i opteretiti. Staviti na hladno, a drugi dan rezati.

Dulce de lece:
  • 1 l mlijeka punomasnog
  • 300 gr šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije
  • pola žličice sodabikerbone
Izmješati sve sastojke, i kuhati na laganoj vatri u kvalitetnoj posudi sa debljim dnom dok se ne zgusne. Povremeno promješati. Meni je trebalo oko 2 sata.

Netko me molio obrazloženje što je to gore po napolitankama, pa evo; 3 žlice kristal šećera staviti na vatru u lončić bez vode dok šećer ne počne dobivati smeđu boju. Skinuti s vatre, žličicom s dugom drškom stalno miješati karamelizirani šećer i brzo "izvlačiti" niti po razrezanim napolitankama. Posuti po njima grilaž kuglice - industrijske ovaj puta.


Broj komentara: 10:

  1. Čovječe kako ovo dobro izgleda!
    Samo zanima gdje si našla kandirane jagode? Jel u Konzumu? On bi bio najveći,jel? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Da u Konzumu, i nije nitko to šljivio pol posto. Mislim da im se nije uopće prodavalo pa vjerojatno tog ima još.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zaista izgleda posebno, a fotkicama se uvek divim!;)))

    OdgovoriIzbriši
  4. oduševljena sam kako izgledaju, odlično

    OdgovoriIzbriši
  5. kandirane jagode obožavam! čak toliko da ih ne smijem kupovati jer sve smažem u trenu i nikad mi za kolač ne ostanu :) napolitanke jako volim, iako ih rijetko spremam jer je za takve kolače uglavnom zadužena moja mama...no, ovaj put ću napraviti iznimku (ako pokoja jagoda preživi, naravno) :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno izgledaju i rado bih ih priprmila baš sa ovim sastojcima, ali ne znam gdje nabaviti kandirane jagode. Jedva nađem kandirane višnje, a jagode zaista ne znam gdje naći.

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidiš ja ih uopće nisam primijetila u konzumu (jagode)!? Baš ću ih potražiti jer imam osjećaj da su prefine. :)Hvala na brzom odgovoru. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kod mog prodavca suvog voća-na gradskoj pujaci sam već probala kandirane jagode kupine i breskve.Ma danas svega ima...:)Obožavam suvo voće,obožavam pistaće ove stangle su savrseno dobre!

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako je meni ovo uspjelo promaći? I sad mi je jedva otvorilo. Ne znam kako si presložila blog i ne znam imam li samo ja ili i drugi problema kad žele otvoriti starije recepte, ali daj malo pogledaj, jako šteka, ne otvara i uprkos onemogućavanju skočnih prozora, otvara reklame, pa je malo frustrirajuće.
    Ali da se vratim na recept, nije mi uopće jasno kako mi je uspio izmaknuti, prekrasan je, uključiv fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa ovi kolaci izgledaju FANTASTICNO!!! Ni ja nikada nisam probao kandirane jagode, pa mi ovo sad bas zagolicalo mastu. Sve pohvale na postu i slikama.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails